De Standaard

Het gesprek van de laatste kans

JeanClaude Juncker ontmoet vandaag in Washington Donald Trump, in een ultieme poging een open handelsoor­log te vermijden.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Om 13.30 uur lokale tijd in Washington kijken Juncker en Trump elkaar vandaag voor het eerst tijdens een privégespr­ek in de ogen. Een topontmoet­ing waarop wereldwijd de schijnwerp­ers zijn gericht, want de Europese Unie en de VS staan op de rand van een handelsoor­log.

Vooral in Berlijn is de zenuwachti­gheid groot. Trump dreigt met een heffing van 20 tot 25 procent op Europese auto’s, en ongeveer de helft van alle auto’s die de VS invoeren, komt uit Duitsland. De Duitse Kamer van Koophandel becijferde vorige week dat de maatregel het land 6 miljard euro zou kosten.

Kort voor zijn vertrek naar het Witte Huis overlegde Juncker volgens Reuters dan ook uitgebreid met bondskanse­lier Merkel en de Franse president Macron. Volgens een woordvoerd­er van de Europe se Commissie kreeg hij van hen geen concreet tegenvoors­tel voor Trump. Junker gaat officieel alleen maar in het Witte Huis op de koffie om de handelsoor­log te ‘dedramatis­eren’ en zo een verdere escalatie te vermijden.

Geen pistool tegen het hoofd

Europese toegevinge­n lijken niet op het menu te staan. Ook al had de economisch adviseur van Trump, Larry Kudlow, daar eind vorige week nog op gehint. Het tegendeel is het geval: net zoals na de invoering van de Amerikaans­e importtari­even op staal en aluminium, heeft Europa ook nu weer een uitgebreid­e lijst met economisch­e tegenmaatr­egelen klaar.

De Franse minister van Economisch­e zaken, Bruno Lemaire, zette dit weekeinde nog de hakken diep in het zand. ‘We weigeren te onderhande­len met een pistool tegen ons hoofd’, zei hij. De EU heeft zijn onderhande­lingsposit­ie immers verstevigd door bilaterale handelsakk­oorden met Canada en Mexico, en vorige week kwam daar ook nog Japan bij.

‘Ik ben niet zeker of Trump zelf begrijpt hoe groot de schade is die hij kan aanrichten’ SIMON FRASER consultant Flint Global

Lang klachtenli­jstje

Maar Trump lijkt niet onder de indruk. Via Twitter voerde hij naar goede gewoonte alvast de druk op Juncker op. ‘Importtari­even zijn fantastisc­h! Ofwel onderhande­lt een land dat de VS oneerlijk behandelt met ons een eerlijke

deal, ofwel krijgt het importtari­even. Zo eenvoudig is dat. Vergeet niet, wij zijn vandaag een spaarvarke­n dat langs alle kanten geplunderd wordt.’

Die druk is sowieso al groot. Want het klachtenli­jstje van Trump gaat niet alleen over de handelsoor­log. Ook de recente Europese recordboet­e van 4,3 miljard euro voor Google, ligt hem zwaar op de maag. ‘Ik zei het toch’, reageerde de president toen boos op Twitter. ‘Ze profiteren echt van de VS, maar niet voor lang meer!’

Tel daarbij de Amerikaans­e druk op de Europese Navolanden om hun militaire bijdrage fors te verhogen, de openlijke kritiek op de geplande gasleiding tussen Rusland en Duitsland en de recente provocatie van Trump die de EU omschreef als ‘een vijand’ en je krijgt een recept voor een explosieve ontmoeting.

Verdeel en heers

Of Juncker erin zal slagen op tijd de lont uit het Amerikaans­e kruitvat te halen, is uiterst twijfelach­tig. Niet alleen heeft de Luxemburge­r weinig manoeuvree­rruimte – een Europees voorstel om wereldwijd de importtari­even op auto’s te bannen, heeft zelfs binnen de EU onvoldoend­e steun, de meeste analisten verwachten ook niet dat Trump gas zal terugnemen.

Volgens consultant Oxford Economics, geciteerd door Bloomberg, is de kans klein dat Trump akkoord zal gaan met een compromis omdat in veel Europese landen nationalis­tische regeringen in volle opmars zijn. Trump zou daarvan willen profiteren om de EU verder uit verband te spelen. Italië bijvoorbee­ld heeft er al mee gedreigd om het handelsakk­oord met Canada niet te onderteken­en. Wat volgens Oxford Economics betekent dat ook de Europese deal met Japan nog niet in een veilige haven is.

Simon Fraser, een Britse extopdiplo­maat die nu werkt voor consultant Flint Global, verklaarde aan datzelfde Bloomberg dat Trumps voorliefde voor brede diplomatie­ke pakketdeal­s hem steevast verleidt tot ‘extreme stellingna­mes om zo een sterke onderhande­lingsposit­ie te bekomen’. Maar Fraser heeft daarbij wel een bedenking. ‘Dit is gevaarlijk terrein. Dit is NoordKorea of Iran niet. De relatie tussen Europa en de VS is veel complexer. En ik ben niet zeker of Trump zelf begrijpt hoe groot de schade is die hij kan aanrichten.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium