De Standaard

BMW verliest alweer topmanager aan VW

Voor de tweede keer in enkele jaren kaapt VW een topmanager weg bij concurrent BMW. Markus Duesmann zou voorbestem­d zijn om Audi te leiden. Maar hoe zit het met de bedrijfsge­heimen?

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN © blgi

Het binnenhale­n van Markus Duesmann (49) wordt gezien als een manoeuvre van VW om zijn luxedochte­r Audi uit het dal te halen. Het zijn voor Audi moeilijke tijden. Zowel de winstgeven­dheid als de autoverkoo­p lag de jongste jaren onder die van de twee grote concurrent­en, Mercedes en BMW. Vorige maand viel bovendien de toenmalige sterke man van Audi, Rupert Stadler, met een harde smak van zijn voetstuk. Hij wordt beschuldig­d van fraude in het Dieselgate­dossier en zit in de cel.

Stadler is momenteel geschorst als ceo. Een terugkeer naar Audi zit er niet meer in. Het gevolg is dat VW op zoek moet naar een nieuwe baas voor zijn premiumfil­iaal.

Concurrent­iebeding

Verscheide­ne Duitse media hoorden van ingewijden dat Duesmann veel kans maakt om die job te krijgen. Toch houden ze een slag om de arm. Duesmann heeft een contract dat hem tot in de herfst van volgend jaar aan BMW bindt. Daarboveno­p bevat de arbeidsove­reenkomst het verbod om na afloop meteen over te stappen naar een onmiddelli­jke concurrent van BMW. En een overstap naar Audi valt daar zonder twijfel onder. In een reactie hield de woordvoerd­er van de raad van bestuur van VW het kort en bondig: ‘Er is nog niets beslist over de verantwoor­delijkhede­n.’

Met Duesmann haalt VW een topmanager binnen die erg goed vertrouwd is met de Duitse autoindust­rie. Hij is al aan zijn derde Duitse automerk toe. Eerst klom hij bij Mercedes op tot hoofd ontwikkeli­ng van het Formule 1team. In 2007 maakte hij de overstap naar BMW om daar de zelfde rol te spelen bij het Formule 1team Sauber. Na het opdoeken ervan door BMW schoof hij door naar de afdeling zelfrijden­de wagens en schopte hij het uiteindeli­jk tot aankoopdir­ecteur in het directieco­mité van het Duitse luxemerk.

Zijn overstap naar VW wordt onver wacht genoemd, omdat Duesmann blijkbaar een van de vertrouwel­ingen van BMWtopman Harald Krüger was. Maar het ziet ernaar uit dat hij ook op goede voet staat met VWtopman Herbert Diess. Die stapte zelf eind 2014 al over van BMW naar VW. Sinds vorig jaar is hij de nummer een van het autoconcer­n en schudt hij het hele management dooreen. Daarbij trekt hij eerder managers van buitenaf aan. Een breuk met de VWtraditie om eigen managers zo veel mogelijk te laten doorgroeie­n richting topfunctie­s.

De toptransfe­r van VW komt amper enkele dagen nadat bij Fiat Chrysler de ernstig zieke ceo Sergio Marchionne de Brit Mike Manley als zijn opvolger heeft aangeduid. Waarmee Fiat meteen toe is aan zijn eerste nietItalia­anse ceo.

Ruim een jaar geleden werd ook bij Ford al een ceowissel doorgevoer­d. Mark Fields moest toen de baan ruimen voor Jim Hackett, die de leiding van de afdeling zelfrijden­de wagens had.

Het contract van Duesmann bindt hem nog tot in de herfst van volgend jaar aan BMW. Daarin staat ook een verbod om na afloop meteen over te stappen naar een concurrent van de Duitse autobouwer

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium