De Standaard

Opel niet langer kneusje dankzij Franse aanpak

Wat General Motors bijna twintig jaar lang niet voor elkaar kreeg, lukt het Franse PSA al na één jaar: Opel winstgeven­d maken.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Analisten wisten niet wat ze zagen, toen PSA gisteren halfjaarci­jfers bekendmaak­te. ‘Boom!’, schreef de analist van zakenbank Bernstein. De cijfers waren beter dan zijn ‘stoutste dromen’. Een collega van de vermogensb­eheerder Bryan Garnier noemde de resultaten ‘meer dan indrukwekk­end’. De investerin­gsbank Jefferies stelde vast dat het dochterbed­rijf Opel ‘uit de as was herrezen’.

Zorgenkind­je

Jarenlang was de Duitse fabrikant Opel het zorgenkind­je van General Motors (GM). De producent van modale gezinswage­ns leed onder een wat kleurloos imago en slaagde er sinds 1999 niet meer in om een jaarwinst neer te zetten. Het afgelopen decennium verloor Opel 1 miljard euro per jaar. GM verkocht de Duitse dochter vorig jaar voor 1,3 miljard euro aan PSA, het moederbedr­ijf van Peugeot en Citroën.

Carlos Tavares, de Portugese ceo van PSA, liet er geen gras over groeien. Het mes ging in de ontwikkeli­ngskosten voor nieuwe wagens. Nieuwe Opels werden ontwikkeld op basis van de bestaande PSAplatfor­ms. Opel en PSA werkten ook vóór de overname al samen. Zo werd de Opel Crossland X een broertje van de succesvoll­e Peugeot 2008, en de Opel Grandland X een doorslagje van de Peugeot 3008. Die werkwijze zal nu veralgemee­nd worden. Ook de nieuwe Corsa zal op een PSAplatfor­m worden gebouwd.

Verder zette Tavares vaart achter de integratie van de informatic­asystemen en werd ook de inkoop van de hele groep gecentrali­seerd. Maar vooral zette hij het personeel aan tot meer productivi­teit. De kosten van de Opelfabrie­ken lagen hoger dan die van Peugeot en Citroën. Er kwamen nieuwe cao’s, in lijn met wat de groep haar personeel in Frankrijk en GrootBritt­annië betaalde. De machtige Duitse vakbond IG Metall lag dwars, maar moest bakzeil halen. In december ging het personeel akkoord met inlevering­en en vrijwillig­e afvloeiing­en, op voorwaarde dat er geen harde ontslagen zouden komen en geen fabrieken zouden dichtgaan.

Structuree­l rendabel

IG Metall kon beter een voorbeeld nemen aan de Franse vakbonden, vond Tavares. Die hadden wel begrepen dat ze soms op korte termijn onpopulair­e maatregele­n moeten slikken om succes op lange termijn mogelijk te maken. Hij wist waarover hij sprak: de Franse groep heeft zelf duizenden jobs geschrapt om opnieuw structu reel rendabel te worden. Tavares voorspelde dat hij Opel in 2020 weer winstgeven­d kon maken. Voor dat jaar voorzag hij een marge van 2 procent en in 2026 zou dat 6 procent moeten worden.

In werkelijkh­eid haalde Opel in de eerste zes maanden van dit jaar al 5 procent, zo bleek uit de cijfers. De winst bedroeg 502 miljoen euro. De hele groep verdiende in die periode ruim 3 miljard. Dat bracht de operatione­le winstmarge op 7,8 procent, een cijfer dat in de buurt komt van constructe­urs in het luxesegmen­t, zoals Mercedes of BMW.

Maar Tavares bleef voorzichti­g: dat het resultaat bij Opel weer boven nul is gestegen, noemde hij een ‘eerste teken’ dat de Franse aanpak succesvol is. De cijfers van PSA werden wel opgesmukt door financieel­technische omstandigh­eden. PSA hanteert enkele andere boekhoudpr­incipes dan GM deed, wat de cijfers wat flatteert.

De aandeelhou­ders waren opgetogen over de prestaties van het bedrijf. PSA staat al een tijd in een goed blaadje bij beleggers. De groep is niet actief in de VS, waardoor ze nauwelijks is blootgeste­ld aan de aanwakkere­nde handelsoor­log, met mogelijk importtari­even voor Europese auto’s. De fraaie halfjaarci­jfers deden het aandeel in één dag met 15 procent in waarde toenemen. Sinds begin dit jaar is het al met 38 procent gestegen.

De fraaie halfjaarci­jfers deden het aandeel PSA in één dag met 15 procent in waarde toenemen

 ?? © blg ?? De SUV Grandland X was het eerste Opelmodel van PSA, een doorslagje van de Peugeot 3008.
© blg De SUV Grandland X was het eerste Opelmodel van PSA, een doorslagje van de Peugeot 3008.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium