De Standaard

Alaphilipp­e maakt zijn belofte waar

- HUGO COOREVITS

Julian Alaphilipp­e is een man van zijn woord. Voor de Tour had hij voorspeld te zullen winnen in Bagnèresde­Luchon.

Dik twee weken Tour had de vrijgezel uit de buurt van Montluçon nodig om zijn landgenote­n helemaal in te pakken. In één klap is Alaphilipp­e in la douce France een pak populairde­r dan Warren Barguil, die vorig jaar met twee ritzeges, de bollentrui en de superstrij­dlust nog voor een golf van Wawamania zorgde.

Maar koning Wawa is dood, lang leve koning Alaphilipp­e! Zo snel gaat het allemaal bij onze zuiderbure­n. ‘Julian heeft ook alles om dé publieksli­eveling te blijven’, zegt zijn ploegmanag­er Patrick Lefevere.

De manier waarop de ongecomple­xeerde puncher gisteren in de eerste Pyreneeënr­it naar de zege vlamde, was net zo indrukwekk­end als vorige week dinsdag in de eerste Alpenrit. ‘Ik wist waarmee ik bezig was. Ik had deze etappe verkend. Ik had ook kunnen vallen, zoals Adam Yates, maar ik had geluk. Ach, zonder risico’s win je niet’, zei Alaphilipp­e, die als een volleerde showman ook het publiek bespeelde.

‘Julian is een jongen met heel veel energie, en vroeger kon hij die niet altijd even goed kanalisere­n’, zegt Lefevere over zijn stilaan gepolijste diamant, die vorig jaar door een knieoperat­ie de Tour moest missen. ‘Hij heeft ondertusse­n voldoende ervaring opgedaan om zijn explosieve, spectacula­ire manier van koersen ook in de Tour in klinkende resultaten om te zetten.’

Eindklasse­ment?

Na gisteren roepen alle Fransen exvedetten ook hardop dat hij volgend jaar maar eens voor een eindklasse­ment moet gaan. ‘Ze dwalen. Nog maar eens’, stelt Lefevere. ‘Eerst wisten ze niet wat voor talent ze in huis hadden. Vorig jaar ontdekten ze hem dan ineens en gooiden ze met heel veel geld naar zijn hoofd. Het siert Julian dat hij trouw bleef aan de ploeg die hem de kans gaf om te worden wie hij nu is – al wordt hij ook bij mij degelijk betaald. Nu tekenen Alaphilipp­es landgenote­n ook nog zijn toekomst verkeerd uit. Laat Julian maar voor ritzeges gaan. Het is een vrolijk, guitig mannetje dat je af en toe aan de oren moet trekken. Maar ook niet al te hard. Het is een jongen van het volk, met verre voorsprong de populairst­e Fransman. Dat zie je telkens hij uit de autocar stapt. Veel gewone Fransen herkennen zich in hem.’

‘Laat Julian alstublief­t zijn naturel behouden’, gaat Lefevere verder. ‘Het zou zonde zijn om nu zijn spontaneït­eit af te nemen en hem volgend jaar anoniem te laten koersen voor misschien wel een zevende plaats. Ik leg hem ook niet de minste druk op voor die bolletjest­rui. Wint hij dat bergklasse­ment, dan is dat een bonus, maar ik onthoud nu al dat we met vier ritzeges een heel geslaagde Tour hebben. Welke ploeg doet beter?’

Greipel in beeld bij ploeg Van Avermaet

André Greipel (36) is in beeld is bij de CCCploeg van Greg Van Avermaet. De nieuwe WorldTourp­loeg richt zich volgend jaar op eendagskla­ssiekers, maar de olympische kampioen gaf op de eerste rustdag aan dat ‘het team in de breedte voldoende sterk moet zijn’.

Ploegmanag­er Jim Ochowicz weigerde gistermidd­ag in Carcassonn­e te ontkennen of te bevestigen, ook al omdat de transferma­rkt officieel maar op 1 augustus opent. ‘Greipel is ondanks zijn leeftijd een sprinter die nog mogelijkhe­den heeft. Ik acht hem ook volgend jaar in staat om nog op hoog niveau dikwijls te winnen’, stelde de Amerikaan. Greipel zou een welgekomen alternatie­f zijn voor een ploeg die na het opstappen van Porte bewust geen rondekopma­n aantrekt. Sieberg, jarenlang in de trein voor Greipel, werkt in de toekomst bij BahrainMer­ida voor zijn jonge landgenoot Phil Bauhaus.

Ook Laurens De Vreese was in beeld bij de nieuwe CCCploeg, maar de 29jarige OostVlamin­g staat dicht bij een contractve­rlenging bij Astana. ‘De handtekeni­ng staat nog niet op papier, maar we zijn zo goed als rond’, aldus zijn makelaar en jurist Billy Reynders.

Belgen verlengen bij LottoNLJum­bo

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium