De Standaard

Nominatie voor De Bruyne en Hazard

-

Rode Duivels Eden Hazard en Kevin De Bruyne maken kans om door Wereldvoet­balbond Fifa uitgeroepe­n te worden tot Speler van het Jaar. Bondscoach Roberto Martinez heeft een nominatie op zak voor Coach van het Jaar. De kandidaten zijn geselectee­rd door een panel van Fifalegend­en.

De winnaar wordt gekozen door het publiek (dat online kan stemmen), journalist­en en de aanvoerder­s en coaches van de nationale ploegen. Op 10 augustus wordt de voting afgesloten, op 24 september kennen we de winnaars. De Jupiler Pro League wordt dit seizoen een stukje minder theatraal. Een tvscherm tekenen en acrobatisc­he inworpen worden verboden. Wij selecteerd­en de tien meest opvallende nieuwe spelregels.

De belangrijk­ste nieuwe regel volgens Anderlecht­trainer Hein Vanhaezebr­ouck? De ref geeft een vrijschop als een speler van schoenen wisselt (of een ander kledingstu­k), maar zonder toelating weer tussen de lijnen komt. Gebeurt dat in het strafschop­gebied, wordt er zelfs een penalty gefloten.

Toneelspel­ers opgelet. Nadrukkeli­jk vragen om nazicht door de VAR, door met de wijsvinger­s een tvscherm in de lucht te tekenen, wordt voortaan bestraft met een gele kaart. Het de VAR zelf gaan vragen is overigens ook geen optie. Het VARbusje binnendrin­gen levert een rode kaart op. En ook bijten is vanaf nu officieel verboden.

De VAR komt vanaf vrijdag ook uw huiskamer binnen. Op vraag van de rechtenhou­ders Proximus en Telenet worden in het busje Go Procamera’s geplaatst. Dat levert beelden op zoals tijdens het WK. Alleen zitten onze VARmensen niet in scheidsrec­htersplunj­e achter de knoppen. ‘Er zijn ook enkele nietactiev­e videorefs bij en dus kiezen we voor een trainingsu­itrusting’, zo klinkt het.

De Jupiler Pro League hervat bij tropische temperatur­en. Dat betekent dat scheidsrec­hters een drankpauze mogen inlassen. Maar zo’n pauze mag nog maar maximaal één minuut duren en de verloren speeltijd wordt nadien bijgeteld in de toegevoegd­e tijd.

Twee keer geel is rood, ook als de twee overtredin­gen in één fase worden gemaakt. Scheidsrec­htersbaas Johan Verbist liet gisteren in Tubeke de beelden zien van Standardsp­eler Collins Fai, die in de Playoff 1wedstrijd tegen Anderlecht twee keer tegen een tegenstand­er schopte, maar daarvoor niet van het veld werd gestuurd.

En Collins Fai ligt niet in de bovenste schuif bij Verbist. In een ander filmpje, uit dezelfde wedstrijd, liet hij diens acrobatisc­he saltoinwor­p zien. Die wordt voortaan verboden. ‘Een inworp moet verplicht staand worden genomen en dus niet

liggend, hurkend of springend.’

Dortmund heeft 20 miljoen veil voor Witsel

De Fifa vroeg de lijnrechte­rs op het WK om niet te vlaggen bij twijfelach­tig buitenspel. Dat leidde tot absurde situaties waarbij aanvallers die een meter buitenspel stonden, niet werden afgevlagd. ‘Ik ga mijn assistente­n vragen duidelijk buitenspel aan te geven, maar het is belangrijk dat verdediger­s blijven spelen zolang er niet gefloten wordt’, zegt Verbist.

Draagbare elektrisch­e apparaten in de neutrale zone zijn toegestaan, maar trainers die geschorst in de tribune zitten, mogen onder geen beding in contact staan met de bank. Ook verboden: meegluren op het scherm van de videoref. De vierde scheidsrec­hter is daarvoor verantwoor­delijk.

Net als op het WK zal bij verlenging­en een vierde vervanging mogelijk zijn. Die regel is vanzelfspr­ekend niet van toepassing in de Jupiler Pro League, maar wel in de Croky Cup (Beker van België) en in de finale van de Proximus League.

Pierre François, de ceo van de Pro League, riep de verzamelde trainers en clubs gisteren op ‘meer respect te tonen voor de scheidsrec­hters en hun assistente­n’. Horen we dat liedje niet elk jaar? ‘Het bondsparke­t zal strenger zijn’, aldus François. ‘We hebben de trainers officieel gewaarschu­wd.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium