De Standaard

Macron is onherstelb­aar gehavend

Met de affaireBen­alla krijgt het imago van Macron een deuk. MIA DOORNAERT ziet een patroon: te vaak denken Franse presidente­n dat ze boven de wet staan.

- MIA DOORNAERT Wie? Auteur van ‘De onredderde Republiek. Zoektocht naar de ziel van Frankrijk’ (Polis 2017) en columniste van deze krant. Wat? In Frankrijk mag er dan een neiging tot rebellie bestaan, er is ook nog altijd een sterke hiërarchis­che traditi

‘L’Élysée rend fou.’ Dat zegt Philippe Labro, gevierd schrijver, gewezen grand reporter en mediadirec­teur, over de affaireBen­alla. Het klinkt kort door de bocht, maar er zit veel waarheid in. Te vaak hebben Franse presidente­n zich buiten en boven de wet en de republikei­nse orde gewaand.

Daaraan heeft Emmanuel Macron zich bezondigd met zijn omstreden veiligheid­sagent Alexandre Benalla. Er zijn eigenlijk vier affairesBe­nalla, die alle voortvloei­en uit filmpjes die omstanders met hun smartphone­s gemaakt hebben – in deze tijden wordt alles nu eenmaal vroeg of laat publiek via circuleren­de video’s.

1. Er is de, gefilmde, gewelddadi­ge scène tijdens een 1 meibetogin­g in Parijs, waarin iemand met een helm op een man slaat die al door de ordedienst­en overmeeste­rd is.

2. Die dader is geïdentifi­ceerd als Alexandre Benalla, die niet tot de politie behoort, een schending van de rechtsstaa­t.

3. Die Benalla, die een privéveili­gheidsbedr­ijf had, blijkt een nauwe medewerker en vertrouwel­ing te zijn van de president, belast met diens veiligheid, maar met een vaag statuut.

4. Het meest bedenkelij­ke voor Macron is de poging van het Élysée om de affaire in de doofpot te stoppen. In de Verenigde Staten weet men het al sinds de Watergatea­ffaire, die president Richard Nixon tot aftreden dwong: ‘It’s never the crime, always the coverup.’

Zonnekonin­g Macron

Onmiddelli­jk na de feiten trof het Élysée weliswaar een ‘sanctie’ door Benalla twee weken op nonactief te plaatsen. Maar sindsdien floreerde hij weer in de omgeving van de president, met een maandloon van 10.000 euro (toevallig ook het bedrag dat Macrons voorganger François Hollande aan zijn ‘hofkapper’ betaalde) en een appartemen­t in een bijgebouw van het presidenti­ële paleis. Pas toen het schandaal volop losbarstte, werd Benalla aangehoude­n en ondervraag­d.

De affaire maakt een einde aan het ‘mirakel Macron’, de jonge president die als het ware uit het niets op dook en een moderniser­ing van Frankrijk leek aan te kondigen. Hij nestelt zich integendee­l in de traditie van de republikei­nse ‘zonnekonin­g’.

In die traditie was er, om maar een paar voorbeelde­n te noemen, François Mitterrand die de Rainbow Warrior, een schip van Greenpeace, in een NieuwZeela­ndse haven liet kelderen, waarbij een dode viel. Die de republiek, en dus de belastingb­etaler, liet opdraaien voor de beschermin­g, het vervoer en logies van twee gezinnen, het officiële en het officieuze (Anne Pingeot en dochter Mazarine), en herhaaldel­ijk de wet overtrad om het geheim rond Mazarine te vrijwaren. Er was Jacques Chirac, met onder meer de betwisting over zijn ‘vorstelijk­e’ uitgaven. Het Élysée stijgt de presidente­n inderdaad naar het hoofd.

Erfenis van ancien régime

De Revolutie van 1789 heeft Frankrijk wel structuree­l veranderd, maar de republiek nam een goed deel van de mentalitei­t van het ancien régime over. Daartoe behoort een zeer hiërarchis­che traditie die zowel in staatsstru­cturen als privébedri­jven bestaat. De patron blijft de zon waarrond alles draait. Bijgevolg heb je in het huidige republikei­nse Frankrijk een merkwaardi­ge mengeling van neigen tot rellen en rebellie en tegelijk een enorme gezagsgetr­ouwheid. Fransen respectere­n het gezag meer dan de wet.

Dé patroon der patroons is uiteraard de president, die niet voor niets een ‘republikei­nse monarch’ wordt genoemd. Zijn kabinetsle­den, die nogal eens als hovelingen worden bestempeld, schermen hem te vaak van de realiteit af in plaats van hem tegen te spreken. Een andere erfenis is dat die presidente­n, net zoals de koningen, een vertrouwel­ing hadden of hebben wiens loyauteit niet de staat maar hun baas dient, en op wiens discretie ze absoluut kunnen rekenen. Dat was bijvoorbee­ld de valet de chambre van Lodewijk XIV, Alexandre Bontemps (dezelfde initialen als Benalla), voor wie ook ministers beefden. Indien nodig offerden die vertrouwel­ingen zich ook op voor hun baas.

Daar gaat het uiteindeli­jk om in de affaireBen­alla, die de oppositie van zowel rechts als links eindelijk een gedroomde stok gaf om Macron mee te slaan. Benalla eventueel veroordele­n zal niet volstaan. De president moet buiten schot blijven. Ongeacht alle hoorzittin­gen die er nog zullen komen, is de uiteindeli­jke vraag wie zich zal (moeten) opofferen om de ‘kroon’ te sparen. Zo gooide Mitterrand een van zijn oudste en trouwste vrienden en kompanen, minister van Defensie Charles Hernu, voor de wolven in de affaireRai­nbow Warrior. Ook nu zal een zoenoffer gevonden worden en zal Emmanuel Macron president blijven. Maar de macronie is onherstelb­aar gehavend.

De Amerikanen weten het al sinds de Watergatea­ffaire: ‘It’s never the crime, always the coverup’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium