De Standaard

Een arbeidsdea­l die werkt

- STIJN BAERT Docent arbeidseco­nomie aan de UGent en UAntwerpen.

STIJN BAERT breekt een lans voor het akkoord van de regeringMi­chel. Het motto ‘jobs jobs jobs’ is eindelijk geloofwaar­dig.

Nachtelijk­e bespreking­en over de arbeidsdea­l in Hertoginne­dal. Tijdens een hittegolf dan nog. En met de koffers in de gang, klaar om op reis te vertrekken. Daar kon niets goeds van verwacht worden, tweette mijn goede collega Ive Marx (UAntwerpen) maandagavo­nd.

Ive Marx en ikzelf zijn het zelden oneens. Na het bericht in de krant dat een premie van 1.000 euro voor nieuwe werknemers het speerpunt van de arbeidsdea­l zou worden (DS 23 juli), begon ook ik de hoop te verliezen. In politiek jargon: ik vreesde voor dure borrelnoot­jes in plaats van een vette vis in de pan.

En toch. De regeringMi­chel heeft de afgelopen weken het hoofd koel gehouden en heeft een akkoord bij elkaar geschreven dat verstandig is. Verschille­nde commentato­ren trokken gisterocht­end het belang van dat akkoord in twijfel. Zij dwalen.

Geen toekomst voor SWT

De federale regering heeft paal en perk gesteld aan het (bij benadering) meest irrationel­e gedrocht van de arbeidsmar­kt: het stelsel van werklooshe­id met bedrijfsto­eslag (SWT). In de volksmond: het brugpensio­en. Dat stelsel, waarbij van oudere werknemers bij een herstructu­rering alleen nog een passieve beschikbaa­rheid voor de arbeidsmar­kt wordt verwacht, is een anachronis­me. Het werd ingevoerd toen er, decennia geleden, veel werklozen waren en weinig vacatures. Nu hebben we veel vacatures en (relatief) weinig werklozen, zodat dat systeem niet meer te verdedigen valt.

De regeringMi­chel besloot dat stelsel versneld te laten uitdoven. De afgelopen jaren gebeurde dat uitdoven ‘in het tempo van de sociale partners’. Zo konden dit jaar, bijvoorbee­ld in de context van de herstructu­rering bij Carrefour (DS 19 juli), werknemers van 56 jaar nog in het systeem instromen. Vanaf volgend jaar wordt dat 59 jaar en in 2020 zelfs 60 jaar. Voor zo’n sprong kreeg Tia Hellebaut indertijd medailles.

Bovendien gaat het SWT dat nog toegekend zal worden steeds minder op het brugpensio­en van vroeger lijken. Ouderen die in het systeem instromen, zullen, meer dan nu het geval is, worden gestimulee­rd om opleidinge­n richting knelpuntbe­roepen te volgen en, globaal, door de VDAB sterker geactiveer­d worden.

Geen fantasietj­es meer

Ook de overeengek­omen hervorming van de werklooshe­idsuitkeri­ngen is een belangrijk­e koerswijzi­ging. De tekst waarmee premier Charles Michel (MR) eind mei de arbeidsdea­l lanceerde, stond vol met acties die de regio’s en sociale partners zouden kunnen nemen om de krapte op de arbeids markt te lenigen. Over hervorming­en binnen de eigen bevoegdhed­en was geen sprake. Dat de federale regering nu, met een versterkte degressivi­teit van de werklooshe­idsuitkeri­ngen, voor de eigen deur veegt, stond echt niet in de sterren geschreven.

Het spreekt voor zich dat ik, nadat ik een dergelijke hervorming als ideaal compromis heb gelanceerd in deze krant (DS 30 juni), helemaal achter dit speerpunt van de arbeidsdea­l sta. Werklozen eerst de ruimte geven om een duurzame baan te vinden en hen daarna, voor ze in de langdurige werklooshe­id verzeild raken, voldoende prikkelen om meer vacatures te overwegen, is de logica der dingen.

Dat de regering niet langer koos voor fantasietj­es zoals een premie van 1.000 euro voor nieuwe werkenden, waarover geen enkele expert iets positiefs liet optekenen, maar oor had voor een onderbouwd voorstel vanuit wat vroeger de ivoren toren heette, is een goede zaak. Net zoals academici vaker mogen luisteren naar beleidsmak­ers om maatschapp­elijk relevant onderzoek te voeren, is het belangrijk dat beleidsmak­ers zich laten inspireren door

Verschille­nde commentato­ren trokken het belang van dit akkoord in twijfel. Zij dwalen

onderzoeke­rs. Hopelijk gaat de regering-Michel verder op deze weg.

Geen last van de hitte

Behalve de hervorming van het SWT en de werklooshe­idsuitkeri­ngen bevat de arbeidsdea­l nog 27 kleinere maatregele­n. Zo wordt het voor werknemers en werkzoeken­den aantrekkel­ijker om opleidinge­n (richting knelpuntbe­roepen) te volgen. Je kunt, terecht, vaststelle­n dat de arbeidsmar­kt daardoor geen kwantumspr­ongen voorwaarts zal maken.

Belangwekk­end is evenwel de manier waarop die maatregele­n zijn tot stand gekomen. Ze zijn niet stoemeling­s bij elkaar geijld door de federale ministers in de hitte van Hertoginne­dal, maar werden de afgelopen weken diepgaand voorbereid. Verschille­nde maatregele­n zijn op tafel gelegd door de regio’s, omdat zij menen dat dit concrete ingrepen zijn die de gewestelij­ke arbeidsmar­kten echt nodig hebben (maar die binnen de portefeuil­le van de federale overheid liggen). De arbeidsdea­l kwam dus deels ‘bottomup’ tot stand. Die manier van werken verdient eerder applaus dan afkeu ring.

Eerder bedacht ik de regeringMi­chel al met een (voorlopige) onderschei­ding voor haar arbeidsmar­ktbeleid. Ze heeft de afgelopen jaren belangrijk­e inspanning­en geleverd om de loonlasten te verlagen en heeft de arbeidsmar­kt flexibeler gemaakt. Doortasten­de maatregele­n omtrent werklooshe­id, inactivite­it en langer werken bleven evenwel uit. Met deze arbeidsdea­l komt daar veranderin­g in, zodat er nu uitzicht is op een grote onderschei­ding.

De ministers hebben hun vakantie dus verdiend. Naar het beeld van de Rode Duivels staan zij er na een flauwere periode opnieuw, nu de prijzen worden uitgedeeld. De koffers mogen Hertoginne­dal verlaten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium