De Standaard

Beschaamd dat ik Israëli ben

- DANIEL BARENBOIM Israëlisch­e pianist en dirigent. Medesticht­er en dirigent van het WestEaster­n Divan Orchestra, bestaande uit jonge Israëlisch­e en Palestijns­e muzikanten.

Een nieuwe Israëlisch­e wet maakt ook officieel tweederang­sburgers van de Arabische Israëli’s. DANIEL BARENBOIM heeft daar een woord voor: apartheid. Dat staat ver af van wat de stichters van Israël voor ogen hadden.

In 2004 hield ik een toespraak in de Knesset, het Israëlisch­e parlement. Ik had het er over de onafhankel­ijkheidsve­rklaring van de staat Israël. Die noemde ik toen ‘een bron van inspiratie om te kunnen geloven in idealen die ons van Joden tot Israëli’s maakten’.

Ik ging door over dat bijzondere document, vanwege het engagement dat erin wordt uitgedrukt: ‘De staat Israël zal zich toeleggen op de ontwikkeli­ng van dit land opdat al zijn bewoners er beter van kunnen worden; hij zal gefundeerd zijn op de principes vrijheid, rechtvaard­igheid en vrede, daarin geïnspiree­rd door de inzichten van de profeten van Israël;

hij zal de volledig gelijke sociale en politieke rechten verzekeren van al zijn burgers, ongeacht verschille­n in geloof, ras of geslacht; hij zal instaan voor de vrijheid van godsdienst, geweten, taal, onderwijs en cultuur.’

De stichters van de staat Israël die de verklaring van 1948 onderteken­den, gingen ervan uit dat gelijkheid het dragende principe was van de samenlevin­g die ze voor ogen hadden. Ze engageerde­n zichzelf er ook toe ‘vrede en een goede verstandho­uding na te streven met alle buurlanden en volkeren’.

Zeventig jaar later heeft de Israëlisch­e regering een wet goedgekeur­d die dat gelijkheid­sprincipe en die universele waarden vervangt door nationalis­me en racisme (DS 20 juli). Volgens deze wet hebben voortaan alleen de Joden recht op zelfbeschi­kking in Israël.

Onrealisti­sche droom

Het maakt me diep bedroefd dat ik vandaag dezelfde vragen moet stellen die ik veertien jaar geleden in de Knesset formuleerd­e: kunnen we blind blijven voor de onaanvaard­bare kloof tussen wat de onafhankel­ijkheidsve­rklaring beloofde en wat vandaag de werkelijkh­eid is in Israël?

Een ander volk bezetten en overheerse­n, strookt dat met die onafhankel­ijkheidsve­rklaring? Hoe zinvol is onafhankel­ijkheid voor iemand als die ten koste gaat van de fundamente­le rechten van iemand anders? Kan het Joodse volk, dat een lange geschieden­is kent van aanhoudend lijden en meedogenlo­ze vervolging, zichzelf toestaan dat het onverschil­lig is voor de rechten en het lijden van een naburig volk? Kan de staat Israël vastklampe­n aan de onrealisti­sche droom om dit conflict te beëindigen met ideologisc­he hardnekkig­heid en niet door een pragmatisc­he en humane uitweg te zoeken die gebaseerd is op sociale rechtvaard­igheid?

Belofte van de stichters

Ik blijf ervan overtuigd dat ondanks alle moeilijkhe­den, zowel objectieve als subjectiev­e, de toekomst van Israël en zijn plaats in de groep van verlichte naties zullen afhangen van ons vermogen om de belofte van de stichters waar te maken zoals zij die vastlegden in de Israëlisch­e onafhankel­ijkheidsve­rklaring.

Helaas is er sinds 2004 niet echt iets veranderd. Sterker, we hebben nu een wet die bekrachtig­t dat de Arabische bevolking tweederang­sburgers zijn. Daaruit kun je alleen besluiten dat dit zonder meer om een vorm van apartheid gaat. Ik geloof niet dat het Joodse volk twintig eeuwen heeft geleefd, vervolging heeft doorstaan en eindeloze wreedheden heeft ondergaan om zelf een onderdrukk­er te worden die anderen wreed behandelt. Maar dat is precies wat met deze nieuwe wet gebeurt. Daarom schaam ik me vandaag dat ik een Israëli ben.

‘Toen ik een puppy kreeg, zei mijn grootvader: zo’n beest krijgt eten en medische zorgen. Die luxe hebben veel mensen niet. Dat ding moet weg.’ Nelson Mandela was streng voor zijn kleinzoon, NDABA MANDELA , maar bracht hem ook bij hoe belangrijk mensenleve­ns zijn (in ‘Humo’).

Hoe zinvol is onafhankel­ijkheid voor iemand als die ten koste gaat van de rechten van iemand anders?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium