De Standaard

Hoe Tommelein zich aan de stookoliek­etel verbrandde

De intrekking van het Vlaamse verbod op nieuwe stookoliek­etels vanaf 2021 is geen ‘verduideli­jking’, maar een bocht die nog zal nazinderen.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

‘Vlaanderen moet ambitieus zijn.’

(Geert Bourgeois, 21 juli)

Op zaterdag kondigt de Vlaamse regering aan dat er in 2021 een algemeen verbod komt op de verkoop van nieuwe stookoliek­etels. Wanneer na de persconfer­entie opgemerkt wordt dat het interfeder­ale energiepac­t daarvoor pas 2035 als datum vooropstel­t, antwoordt regeringsl­eider Geert Bourgeois (NVA) ‘dat Vlaanderen ambitieus moet zijn’. Ook minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) bevestigt via een persberich­t het verbod.

‘Het belooft een hete herfst te worden. Wordt ongetwijfe­ld vervolgd.’ (Brafco, 22 juli)

Zondag trekt brandstoff­enfederati­e Brafco fel van leer. De Vlaamse beslissing kwam er ‘zonder enig overleg met de sector’. Bovenstaan­de twee zinnen uit het persberich­t zullen profetisch blijken. Maandag staan de kranten er vol van: ‘De beslissing van de Vlaamse regering treft een vijfde van de gezinnen’, kopt deze krant. ‘We zagen het draagvlak voor een energieoms­lag zienderoge­n kleiner worden’, valt nu in liberale hoek te horen. Toch houdt het kabinetTom­melein maandag zijn communicat­ie aan: ‘We hebben geen andere keuze. Dit is de weg die we moeten gaan.’

‘Er komt in 2021 dus nog geen algemeen verbod op de verkoop.’

(kabinetTom­melein, 23 juli)

Tot maandagavo­nd, kwart voor tien. ‘Tommelein verduideli­jkt’, klinkt het in een onverwacht persberich­t: er komt vanaf 2021 alleen een verbod op stookoliek­etels bij nieuwbouw en ingrijpend­e energetisc­he renovaties. Een communicat­iefout, geen bocht, wordt er gezegd. Dat is ook de boodschap die Tommelein heeft voor Johan Mattart, de directeur van Brafco, met wie hij een halfuur voor het persberich­t de deur uitgaat, aan de lijn hangt. Mattart legt uit dat de sector ook van fossiele brandstoff­en af wil, maar werkt aan duurzame vloeibare alternatie­ven, iets waar Tommelein oor naar heeft. Het persberich­t komt er zonder overleg met de coalitiepa­rtners, wat leidt tot geknarseta­nd. Maar dat hoeft niet, meent Tommeleins kabinet, ‘want we hebben niks veranderd aan het energiepla­n’.

‘Communicat­ie is niet mijn slechtste kwaliteit.’

(Tommelein, 24 juli)

Dat blijft ook de boodschap van Tommelein dinsdagoch­tend tijdens een radiointer­view. In het goedgekeur­de energiepla­n staat inderdaad: ‘We laten de uitfaserin­g van stookolie en steenkoolk­etels voor nieuwbouw en ingrijpend­e energetisc­he renovatie ingaan op 2021.’ Maar, vervolgt Tommelein, Vlaanderen heeft de ambitie om sneller te gaan dan 2035 voor een algemeen verbod. ‘Ook dat staat in het plan’, klinkt het.

Maar hij citeert de tekst op zijn minst onvolledig. Er staat immers: ‘In het kader van de uitvoering van het interfeder­aal energiepac­t wordt aan de federale regering gevraagd om het verbod op de verkoop en de plaatsing van stookoliek­etels te voorzien vanaf 2021.’ De Vlaamse regering besliste dus wel degelijk een algemeen verbod te willen tegen 2021.

‘Dit is federale materie.’ (KabinetTom­melein, 25 juli)

Bijkomend argument van Bart Tommelein voor de intrekking: Vlaanderen heeft eigenlijk niet de bevoegdhei­d voor productnor­mering. Maar ook voor andere Vlaamse maatregele­n is samenwerki­ng met andere overheden noodzakeli­jk, benadrukt een coalitiepa­rtner. ‘Dit energiepla­n is

Ondanks alles staat in het Vlaamse energiepla­n nog altijd de intentie om stookoliek­etels vanaf 2021 te verbieden

net een bijdrage van de Vlaamse regering aan de federale regering.’ Bovendien is het moeilijk denkbaar dat het federale niveau, dat voor eind dit jaar de inspanning­en van België aan Europa moet overmaken, een deelstaat zou verhindere­n ambitieuze­r te zijn. Daarenbove­n zitten de Vlaamse meerderhei­dspartijen ook in de federale regering.

‘Die zin staat er wel in, maar daarmee is het verbod er natuurlijk nog niet.’

(kabinetTom­melein, 25 juli)

Ondanks de communicat­ie van Tommelein staat in het Vlaamse energiepla­n dus nog steeds de intentie om stookoliek­etels vanaf 2021 te verbieden. Op de vraag aan zijn kabinet of die passage nog geldt, komt na aandringen het bovenstaan­de antwoord. ‘De Vlaamse regering vraagt wel om sneller te gaan’, klinkt het voorts. Maar als ze kan vragen om het verbod te vervroegen, waarom dan niet vanaf 2021, zoals afgesproke­n?

‘Tommelein heeft 2021 losgelaten.’

(coalitiepa­rtner, 25 juli)

Dat meestercom­municator Tommelein voorlopig ontsnapt aan veel heisa, dankbaar geholpen door de aandacht voor het federale begrotings­akkoord, beseffen ze bij de coalitiepa­rtners van Open VLD. Alvast één ervan berust in het uitstel. ‘Tommelein heeft zijn communicat­ie bijgestuur­d om 2021 los te laten als datum’, klinkt het. ‘Nu zullen we bekijken, in overleg met het federale niveau, welke timing haalbaar is.’ Zo lijkt het erop dat het energiepla­n wel degelijk is aangepast.

 ??  ??
 ?? © Brecht Van Maele ?? Na vijf dagen ongemakkel­ijk draaien en keren ontsnapt Bart Tommelein niettemin aan veel heisa, dankbaar geholpen door de aandacht voor de federale begroting.
© Brecht Van Maele Na vijf dagen ongemakkel­ijk draaien en keren ontsnapt Bart Tommelein niettemin aan veel heisa, dankbaar geholpen door de aandacht voor de federale begroting.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium