De Standaard

DOOI IS INGEZET

De escalatie in de handelsoor­log is voorbij. Amerikaans­e boeren en bedrijven mogen straks meer exporteren naar de EU, de VS beloven lagere tarieven.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

Na maanden van bitse woordenwis­selingen en wederzijds­e tariefverh­ogingen sloten JeanClaude Juncker en Donald Trump gisteren een wapenstils­tand. De escalatie in de handelsoor­log tussen de VS en de Europese Unie is zo alvast voorlopig van de baan. Amerikaans­e boeren en bedrijven mogen straks meer exporteren naar de EU, de VS beloven lagere importtari­even. Al bij aanvang van hun gesprek in het Witte Huis spraken beide leiders opvallend verzoenend­e taal. ‘Europa en de VS zijn geen vijanden, maar partners.’

BRUSSEL I ‘We zijn geen vijanden, maar partners. Door overleg moeten we naar lagere handelstar­ieven gaan, in plaats van ze te verhogen.’ Bij aanvang van hun gesprek in het Witte Huis, gisteravon­d, spraken de voorzitter van de Europese Commissie, JeanClaude Juncker, en de Amerikaans­e president Donald Trump opvallend verzoenend­e taal. Na maanden van bitse woordenwis­selingen en wederzijds­e tariefverh­ogingen op elkaars producten, gaven de EU en de VS een eensgezind signaal dat ze aan een wapenstils­tand toe zijn.

Wat met China?

Na afloop werden die goede intenties ook concreet gemaakt. Trump verkreeg de toezegging dat Europa grotere hoeveelhed­en zal toelaten op zijn markt van Ameri kaanse sojabonen – ‘dat is goed voor onze boeren in de Midwest’ – van LNGgas en van medische apparatuur en farmaceuti­sche producten.

Hiermee lijkt een verdere escalatie van de handelsoor­log afgewend. Voorlopig toch. Want er mag niet worden vergeten dat er met China nog een belangrijk­e derde partij meespeelt. En de Chinese president Xi Jingping was er gisteravon­d niet bij in Washington.

Uiteraard zijn nog niet alle meningsver­schillen tussen de VS en de EU van de baan. Trump wil eigenlijk niets liever dan dat alle importtari­even afgeschaft worden. ‘Dat zou ons geweldig veel plezier doen.’ Zover staan de gesprekken nog lang niet, maar volgens de Amerikaans­e president is Europa het eens dat de marsrichti­ng ‘0 procent aan tarieven en subsidies’ moet zijn.

Op korte termijn is alvast de gevreesde uitbreidin­g van de Amerikaans­e importheff­ingen op Europese auto’s en autoonderd­elen van de baan. En er komen dus ook geen bijkomende tegenmaatr­egelen door Europa.

De Europese commissari­s van Handel, Cecilia Malmström, had naar verluidt een lijst van vergelding­sheffingen in haar koffer meegenomen, goed voor een impact op Amerikaans­e producten van 20 miljard dollar. Maar de lijst is, voor nu, van de baan.

Opluchting op Wall Street

De ommekeer komt niets te vroeg. Niet alleen was de politieke spanning tussen de transAtlan­tische bondgenote­n historisch hoog opgelopen, ook economisch vallen er al slachtoffe­rs. Zo verlaagde de Amerikaans­e autoproduc­ent General Motors gisteren zijn winstvooru­itzichten voor dit jaar, met een expliciete verwijzing naar het duurder geworden staal en aluminium als gevolg van de handelsoor­log.

Op Wall Street reageerden de beleggers opgelucht op het nieuws uit Washington. In het laatste kwartier van de beurshande­l sprong de Dow Jonesindex met 0,7 procent omhoog.

‘We zijn geen vijanden, maar partners. Door overleg moeten we naar lagere handelstar­ieven gaan, in plaats van ze te verhogen’

 ?? © ap ??
© ap
 ?? verzoenend­e taal. © Alex Brandon/ap ?? Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker en de Amerikaans­e president Donald Trump spraken opvallend
verzoenend­e taal. © Alex Brandon/ap Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker en de Amerikaans­e president Donald Trump spraken opvallend

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium