De Standaard

Gokkoorts piekt door WK

Tijdens het WK registreer­den legale goksites ruim 150.000 nieuwe leden. Ook daarna lag het aantal spelers hoger.

-

BRUSSEL I Uit een nieuw rapport van de Kansspelco­mmissie blijkt dat ruim 302.000 Belgen tijdens het voorbije WK een gokje hebben gewaagd. Liefst de helft van hen, ruim 150.000, maakte daarbij voor het eerst een account aan op een legale goksite. Het gros daarvan waren mannen tussen 21 en 29 jaar. Of dat allemaal unieke spelers zijn, is onduidelij­k. De mogelijkhe­id bestaat dat een speler voor het WK al op een andere website geregistre­erd was, of dat hij zich tijdens het toernooi op verschille­nde goksites registreer­de. De matchen van de Rode Duivels hadden daarbij een duidelijk aanzuigeff­ect. De wedstrijd in de achtste finale tegen Japan vormde de absolute uitschiete­r.

In totaal werd voor bijna 204 miljoen euro ingezet. Dat komt neer op een gemiddelde van 673 euro per speler of 21 euro per dag. ‘Dat lijkt veel, maar je moet ermee rekening houden dat veel spelers hun winst volledig herinveste­ren’, nuanceert Peter Naessens, de voorzitter van de Kansspelco­mmissie. Om een beter zicht te hebben op de echte inzetten, moet je volgens hem de uitgekeerd­e winst – gemiddeld 586 euro per speler – van de totale inzet aftrekken. Dan kom je uit op een gemiddeld verlies van 87 euro per speler.

Opmerkelij­k ook, na het einde van het WK blijven de registrati­es van nieuwe gokkers hoog liggen. Gemid deld telde de Kansspelco­mmissie 30 procent meer spelers dan voor het WK. Dat kan erop wijzen dat veel nieuwe spelers de smaak van het sportgokke­n te pakken hebben.

‘Dat klopt’, zegt Naessens. ‘Maar dat moet verder onderzoek uitwijzen. Want ook na het WK heb je nog andere belangrijk­e sportevene­menten, zoals Wimbledon en de Ronde van Frankrijk.’ Zijn conclusie is dan ook genuanceer­d. ‘Er is een duidelijk WKeffect merkbaar, maar de cijfers zijn niet dramatisch. Het is niet zo dat de Belgen nu massaal aan het gokken zijn geslagen.’

Marijs Geirnaert, de directeur van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugsprobl­emen (VAD), is het daar niet mee eens. ‘De gokreclame was tijdens het WK immens. Veel mensen vonden dat agressief en erover.’ Vol gens haar blijft dat niet zonder gevolgen. ‘Hoe meer mensen gokken op sportwedst­rijden, hoe meer mensen dat gewoon vinden. Het probleem is dat gokverslav­ing nog altijd een taboe is en dat het jaren duurt voor die mensen hulp zoeken.’

Ook de Kansspelco­mmissie benadrukt dat het beter kan. ‘De vrijwillig­e ban op gokreclame tijdens de wedstrijde­n van de Rode Duivels werd tweemaal doorbroken. Een vrijwillig­e ban volstaat duidelijk niet’, zegt Naessens. De Kansspelco­mmissie vindt het ook jammer dat de succesvoll­e preventiec­ampagne op sociale media – gericht op jongeren – de VRT en dus de tv niet haalde. Waarom kon de VRT gisteren nog niet zeggen. ‘Maar we willen ons in deze discussie constructi­ef opstellen’, reageerde woordvoers­ter Anne Stroobants.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium