De Standaard

Het huiswerk van Peeters

I De grote principes van de arbeidsdea­l zijn gekend. Maar voor wie werkloos is, zijn de ‘kleine lettertjes’ veel belangrijk­er. De knopen die de minister van Werk tegen november moet doorhakken, zijn allerminst vrijblijve­nd.

- VAN ONZE REDACTRICE MARJAN JUSTAERT De uitwerking van de nieuwe werklooshe­idsuitkeri­ng zal

BRUSSEL I Met haar arbeidsdea­l verlegt de regering het zwaartepun­t in de aanpak van de werklooshe­id van de wortel naar de stok. ‘Wie niet snel genoeg een baan vindt, dreigt in de armoede te sukkelen’, zegt de oppositie. Is dat zo? Veel zal afhangen van de concrete modaliteit­en, en daarvoor moeten we wachten tot minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in november met voorstelle­n komt. Er ligt werk op de plank.

1.

De bovengrens van 2.619,09 euro aanpassen? De grens van 65 procent?

Of beide?

Het percentage van de uitkering verhogen heeft een directe impact op elke werkloze, de bovengrens verhogen heeft alleen effect voor wie nu rond die grens of net erboven zit. De keuze is dus geen formalitei­t.

Arbeidseco­noom Stijn Baert (UGent) stelt voor om de uitkering de eerste maanden op te trekken tot 70 procent van het laatste loon, met een begrenzing op 2.432,01 euro bruto – een sociale correctie naar beneden, dus. ‘Als je vooral diegenen die moeilijk geactiveer­d raken, aan een job wil helpen, moet je werken met een percentage’, duidt Baert. ‘Het is een raar idee om alleen het plafond te verhogen, want dan beloon je eigenlijk de mensen die in de hogere categorieë­n zitten.’

Het kabinetPee­ters laat weten dat de Rijksdiens­t voor Arbeidsvoo­rziening (RVA) de komende maanden allerlei simulaties gaat maken, maar ‘die berekening­en vragen tijd’.

2.

Tellen de beroepsmaa­nden mee of niet?

Als Peeters het systeem eenvoudig wil houden, dan rekent hij het aantal gewerkte maanden niet mee. Wil hij differenti­ëren – wat volgens Stijn Baert ‘fair lijkt’ – dan moeten de beroepsmaa­nden meetellen en kan de minister bijvoorbee­ld de snelheid waarmee de uitkering afneemt, aanpassen naargelang het beroepsver­leden van de werkloze. Vandaag is dat verleden een van de parameters waarmee het bedrag van de uitkering bepaald wordt.

‘De keuze wordt meegenomen in de berekening van de RVA’, garandeert Peeters’ woordvoers­ter Miet Deckers.

Hoe werklooshe­idsval voorkomen? Wie vandaag langdurig werkloos is, zal misschien minder geneigd zijn om nog werk te zoeken, gezien hij in het nieuwe systeem terechtkom­t als hij opnieuw werkloos zou worden. Zo organiseer je mogelijk een werklooshe­idsval. Baert acht de kans klein: ‘Werklozen kunnen niet zomaar geschikte vacatures weigeren. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat de meesten ook echt wel werk wíllen. Als ze daarna toch opnieuw in de werklooshe­id verzeilen, zijn ze tijdens de eerste zes maanden beter af.’

‘Het is de bedoeling dat niemand in de laatste fase minder heeft dan vandaag’, zegt Deckers. ‘Als er toch een werklooshe­idsval zou dreigen, kunnen we de welvaartse­nveloppe inzetten voor een welbepaald­e groep.’

Wat als je even niet wilt werken?

3. 4.

klaar zijn. inschrijvi­ng bij de gewestelij­ke arbeidsbem­iddelingsd­iensten binnen de maand na het ontslag, zo afgesproke­n in het Regeerakko­ord. Het wordt een voorwaarde voor uitkering: wie zich niet gaat aanbieden, verliest zijn recht op uitbetalin­g. ‘Die periode gaat in zodra je je ontslagbri­ef ontvangen hebt, zelfs al is je opzegperio­de nog lopende en heb je je officiële C4 nog niet gekregen. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren’, klinkt het op het kabinetPee­ters. Gevolg: een paar maanden/jaren bewust inactief blijven, omdat je bijvoorbee­ld kunt leven van een ontslagpre­mie, zal moeilijker worden.

Quid de gewesten?

De federale arbeidsdea­l laadt veel werk op gewestelij­ke schouders: de arbeidsbem­iddelingsd­iensten VDAB (Vlaanderen), Actiris (Brussel) en Forem (Wallonië) zullen werklozen moeten opleiden, begeleiden en opvolgen.

Wij zijn daartoe bereid, klinkt het alvast in Vlaanderen. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA) en zijn Waalse en Brusselse collega hebben elk voorstelle­n ingediend, net als de sociale partners. Sommige van die voorstelle­n maken deel uit van de deal. ‘Na de zomer volgt de tweede fase’, voegt Muyters’ woordvoerd­er Thomas Pollet eraan toe. ‘Dan komt de arbeidsdea­l opnieuw op de tafel van het overlegcom­ité. We zullen dan zien of bepaalde maatregele­n ons meer geld kosten, maar wij zijn er hoe dan ook voorstande­r van om zo veel mogelijk werklozen aan de slag te krijgen.’

Peeters laat weten dat zowel de gewesten als de Groep van Tien binnenkort een uitgebreid­e toelichtin­g krijgen.

5.

Een tijdlang bewust inactief blijven omdat je kunt leven van een ontslagpre­mie,

wordt moeilijker

 ?? © belga ?? pas in november
© belga pas in november

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium