De Standaard

Weg met saaie voortuinen

I Ook van voortuinen kun je leuke en avontuurli­jke speelplekk­en maken. Zoals in het Gummarusho­f in Mechelen.

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL

MECHELEN I Een echte voortuin kun je het niet noemen: de binnenplaa­ts van het cohousingp­roject Gummarusho­f houdt het midden tussen een werf en een overwoeker­de speelplaat­s. De vroegere jongens en meisjessch­olen en de oude Gummaruske­rk die het terrein omzomen, worden in de nabije toekomst omgevormd tot 23 woonunits.

Daar zullen – samen met hun ouders – acht kinderen komen wonen. Andere bewoners hebben kleinkinde­ren. Enkelen onder hen waren gisteren met veel goesting aan de slag met verf, stokken, touw, aarde en wat zich nog meer aandiende.

Vuile vegen

‘Kijk, hoe vuil mijn handen zijn’, zegt Arthur (5) tegen zijn oma, Ria Publie. ‘Die wassen we straks wel.’ Er zal een flinke wasbeurt aan te pas komen, want ook zijn gezicht en benen zitten vol vuile vegen. ‘De kinderen vinden het hier heerlijk’, weet Ria.

Een grotere jongen staat een put uit te graven: ‘Als hij af is, kunnen we er een zeil in leggen en doen we er water in.’

De put is eigenlijk bedoeld om samen met de opgehoopte aarde een voldoende hoge helling te maken waartegen de glijbaan kan leunen. Dat is zo bedacht op een eerste van drie bijeenkoms­ten van de bewoners, inclusief de kinderen, met het actie en onderzoeks­centrum Kind en Samenlevin­g en de jonge vzw Speelmaker­s.

‘Als de buurt speelvrien­delijker en avontuurli­jker wordt gemaakt, hebben kinderen ook sneller zin om buiten te spelen. Dat is wat we met deze projecten willen stimuleren’, zegt Sabine Miedema van Kind en Samenlevin­g. De organisati­e heeft veel ervaring met participat­ie van kinderen aan wijkontwer­pen. Amke Bailleul van Speelmaker­s is erbij voor de kleine, toffe ideeën die spelen nog leuker maken. ‘Ik heb verf meegebrach­t. De waterbaan die we maandag hebben geïnstalle­erd met plastic flessen, gaan we straks uittesten met knikkers. Aan ideeën geen gebrek’, zegt Bailleul. ‘Aan uitvoerder­s gelukkig ook niet.’

Ze wijst naar Gudrun Galle (28), een van de pioniers van dit cohousingp­roject, die even het graafwerk heeft overgenome­n. Galle komt hier met haar partner wonen. Ze hebben geen kinderen, maar dat kan nog veranderen. ‘Ik ben leerkracht en ben dol op knutselen en creatief zijn, en ook op tuinieren. Ik vind het heerlijk dat we dit samen kunnen doen. We hadden al veel nagedacht over het gebruik van alle gemeenscha­ppelijke ruimtes, maar de kinderen brachten toch nog nieuwe ideeën aan.’

‘Als de buurt

speelvrien­delijker en avontuurli­jker wordt gemaakt, hebben kinderen ook sneller zin om buiten te spelen’

SABINE MIEDEMA

Kind en Samenlevin­g

Deathride

Het opvallends­te idee kwam van Laura (13). Zij wilde graag een deathride installere­n. De bewonersgr­oep heeft alvast een twee dehandse speeltoren gekocht. Kind en Samenlevin­g beschikt dankzij een Nederlands­e stichting over een budget om Mechelen en een gelijkaard­ig project in Wilsele te ondersteun­en. Voor Wilsele werd een hangmat aangekocht. Het Gummarusho­f zal de deathride krijgen.

Bailleul wil straks nog een minideathr­ide bouwen voor kleine poppetjes. ‘Zo kunnen de jonge kinderen zich beter voorstelle­n wat er straks komt. Bovendien is het leuk. Ik hoop de bewoners zo veel mogelijk gestimulee­rd te hebben om straks zelf creatief te zijn.’

De cohousings­peeltuin zal op termijn worden opengestel­d voor kinderen uit de buurt – maar niet elke dag. Alleen bij bijzondere gelegenhed­en. ‘Voor ons is dat wel belangrijk’, zegt Miedema. ‘Maar we snappen dat bewoners ook gesteld zijn op hun privacy. Het blijft zoeken naar evenwicht daarin.’ met hout, touw en wat nog meer.

 ?? © Fred Debrock ?? mag de glijbaan op de helling.
© Fred Debrock mag de glijbaan op de helling.
 ?? © Fred Debrock ?? Samen aan de slag
© Fred Debrock Samen aan de slag

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium