De Standaard

‘We verkiezen handel boven hulp’

Donald Trumps handelsoor­log viseert Amerika’s grootste afzetmarkt­en voor landbouwpr­oducten. Met 12 miljard dollar wil de president de boeren paaien.

-

BRUSSEL I Michael Petefish, een sojaboer uit Minnesota, heeft zijn rekensom gemaakt: Donald Trumps handelsoor­log kost hem 250.000 dollar. Sinds China in april invoertari­even van 25 procent aankondigd­e als antwoord op de Amerikaans­e importtaks­en, is de prijs voor soja met 20 procent gedaald. Sommige Amerikaans­e boeren verdienen niet meer genoeg om de kosten te dekken. Bovendien worden sommige gewassen pas in de herfst geoogst en verhandeld, waardoor de volle impact van de strafmaatr­egelen nog niet voelbaar is.

Dinsdag beloofde de president vanaf september 12 miljard dollar uit te trekken om hun leed te verzachten. ‘Een pleister op een houten been’, zei Petefish (33) aan CNN. Hij ziet er vooral een poging in om de Republikei­nen van de ondergang te redden bij de verkiezing­en in november. Voor zijn bedrijf is het alvast geen oplossing. ‘Het is alsof iemand je wagen in de prak rijdt en dan zegt: “Maak je geen zorgen, ik voer je wel naar waar je moet zijn.” Dat is vriendelij­k, maar hoe moet ik daarna mijn bestemming­en bereiken?’

Hulppakket volstaat niet

Niet alleen geloven de boeren dat Trumps hulp geen fundamente­le oplossing biedt, Republikei­nse strategen en politici vrezen dat het hulppakket niet volstaat om de woede te temperen. Ze begrijpen niet waarom de president een van de sterkste economisch­e sectoren én zijn trouwste kiezers zo’n schade berokkent.

‘De handelsoor­log breekt de benen van de boeren en het Witte Huis spendeert 12 miljard dollar aan gouden krukken’, sneerde de Republikei­nse senator Ben Sasse uit de midwesteli­jke landbouwst­aat Nebraska, waar Trump ruim 58 procent van de stemmen won.

Dat baart de boeren in Californië dan weer zorgen. Zij vrezen dat het gros van de hulp in de Midwest zal terechtkom­en, precies omdat het Trump Country is. Die regio heeft bovendien meer Republikei­nse senatoren met grote invloed in Washington. ‘We prefer trade, not aid’, zegt Dennis Nuxall van de belangengr­oep Western Growers Associatio­n. ‘We verkiezen handel boven hulp’, maar ‘als er hulp wordt uitgedeeld, willen we ons deel’.

Tarriffs are the greatest

Californië stemt weliswaar al decenniala­ng met overweldig­ende meerderhei­d voor de Democratis­che presidents­kandidaat, de boeren in Central Valley zijn diep conservati­ef en stevig Republikei­ns. De Valley is bovendien Amerika’s vruchtbaar­ste landbouwge­bied en grootste exporteur van voedingswa­ren, twee keer zo groot als het midwesteli­jke Iowa.

Amerika’s handelspar­tners – de EU, China, Turkije, Canada en Mexico – viseerden heel specifiek Californis­che producten als amandelen, rijst, walnoten en fruit. De krant The Sacramento Bee merkt op dat de Golden State al zwaar heeft geleden onder Trumps beleid. Eerst toen hij het handelsver­drag met landen rond de Stille Oceaan (TPP) opzegde, dan toen hij het handelsakk­oord met Canada en Mexico (Nafta) op losse schroeven zette, en nu met de tarievenoo­rlog.

Trump blijft evenwel rotsvast geloven in de heilzame werking van zijn handelsoor­log: ‘Tarriffs are the greatest. Nog een beetje geduld’, vroeg hij de boeren dinsdag bij een bezoek aan Missouri. The Bee vindt echter dat de Republikei­nse Congresled­en wel eens wat krachtiger weerwerk tegen Trump konden bieden. ‘Als ze het niet doen wanneer de welvaart van hun kiezers wordt bedreigd, wanneer dan wel?’ vraagt de krant.

De libertaire vleugel van de partij is ziedend over Trumps aanpak. ‘We lenen geld van China om de boeren te vergoeden voor Chinese invoertari­even’, sneerde Americans for Prosperity. Volgens conservati­eve economen is het wellicht nooit eerder gebeurd dat een Amerikaans­e regering belastingg­eld spendeert om slachtoffe­rs van haar eigen beleid te vergoeden. (esn)

‘De handelsoor­log breekt de benen van de boeren en het Witte Huis spendeert 12 miljard dollar aan gouden krukken’ BEN SASSE Republikei­ns senator Nebraska

 ?? © Max Whittaker / new york times ?? Langs Highway 99 richten boze Californis­che boeren hun pijlen op de Republikei­nen.
© Max Whittaker / new york times Langs Highway 99 richten boze Californis­che boeren hun pijlen op de Republikei­nen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium