De Standaard

EUlidstate­n mogen uitleverin­g weigeren

-

BRUSSEL I Rechtbanke­n in andere EUlidstate­n moeten verdachten niet uitleveren aan Polen als zij twijfels hebben bij de onafhankel­ijkheid van de rechtspraa­k in dat land. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald.

Het Hof deed zijn uitspraak op verzoek van rechter Aileen Donnelly van het Ierse Hooggerech­tshof. Die vroeg zich af of Ierland een Pool die verdacht wordt van drugshande­l mocht uitleveren aan Polen.

De man was in Ierland gearrestee­rd, maar het Poolse gerecht vroeg zijn uitleverin­g en baseerde zich op Europese aanhouding­smandaten. Maar een Ierse rechter vond dat de rechten van de man in zijn thuisland mogelijk geschonden konden worden. De rechter wees daarvoor naar de omstreden hervorming­en van de Poolse rechtbanke­n door de conservati­eve Poolse regering.

Die hervorming­en zijn ook de Europese Commissie een doorn in het oog. Brussel is daarom de beruchte Artikel 7procedure gestart waardoor Polen mogelijk tijdelijk zijn stemrecht verliest.

De Commissie krijgt nu steun van het Europees Hof, want ook de rechters in Luxemburg wijzen in hun arrest naar ‘systematis­che of veralgemee­nde gebreken die zorgen voor een reëel risico op de schending van het fundamente­le recht op een eerlijk proces’. Daarom moeten nationale rechtbanke­n in andere lidstaten voor elke verdachte nagaan hoe ernstig het individuel­e risico op een oneerlijk proces is. In de zaak tegen de Poolse drugshande­laar ligt die verantwoor­delijkheid nu bij het Ierse Hooggerech­tshof.

De uitspraak van de Europese rechters zal de spanningen tussen de Poolse regering en Europa nog vergroten. Warschau zet immers hardnekkig door met de justitiehe­rvormingen. (domi)

‘Een reëel risico op de schending van het fundamente­le recht op een eerlijk proces’

EUROPEES HOF VAN JUSTITIE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium