De Standaard

Erdogan en schoonzoon verhindere­n hogere rente

-

Slecht nieuws voor de Turkse economie: de lira heeft opnieuw waarde verloren en ook investeerd­ers straften Turkije gisteren af op de beurs. De reden? President Erdogan en zijn schoonzoon Berat Albayrak, net benoemd tot minister van Financiën, weigeren om de rente te verhogen.

Omdat Turkije enorm veel schulden heeft opgebouwd en de inflatie uit de hand loopt, moet de Turkse Centrale Bank volgens economisch­e waarnemers dringend de prijs van het krediet verhogen. De Turkse Centrale Bank zou dat normaal gezien onafhankel­ijk van de politiek moeten beslissen. De vorige economisch­e adviseur van Erdogan, Mehmet Simsek, verzekerde de markten dat Turkije ‘realistisc­h’ zou handelen, los van politieke druk. Maar Simsek is ontslagen door Albayrak en Erdogan wil de rente niet laten stijgen omdat dat pijnlijke sociale gevolgen kan hebben.

Bemoeienis

Hoewel Albayrak ook sussende verklaring­en deed naar de bankenwere­ld, noemt analist Damone Grande (Istanbul Analytics) de nieuwe minister nu ‘volledig ongeloofwa­ardig’.

‘Het is duidelijk dat Erdogan en zijn team in de schaduw bevelen hebben gegeven aan de Centrale Bank’, zegt Damone. ‘Zulke presidenti­ële bemoeienis met het monetair beleid voorspelt niets goeds voor Turkije.’ (gina)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium