De Standaard

‘Tweederang­svaccins’ wekken Chinese woede

Een Chinees bedrijf verkocht valse vaccins. Zelfs de internetce­nsuur krijgt de verontwaar­diging niet klein: ouders belegeren lokale ziekenhuiz­en.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I Vaccins produceren in China was heel lang bijzonder lucratief. Er was nauwelijks controle op en hoe rijker en beter geinformee­rd ouders werden, hoe groter de vraag naar beschermin­g van hun (enige) spruit.

Maar deze week kwamen vergaande corruptiep­raktijken boven. Changsheng Biotech, tweede marktleide­r in China, bleek ‘fake’ en ondoeltref­fende vaccins tegen hondsdolhe­id te hebben verkocht. Ook hun inenting tegen tetanus, kinkhoest en difterie wordt door de overheid onderzocht. Want het bedrijf vervalste systematis­ch data over de productie en inspectie van meer dan 250.000 populaire vaccins. Of die verdachte vaccins schade hebben berokkend aan kinderen is voorlopig onduidelij­k.

Giftig melkpoeder

Op de verhitte sociale media duiken foto’s op van baby’s met grotere hoofden ten gevolge van eerdere schandalen. ‘De woede is bijna tastbaar bij Chinese ouders’, tweette journalist­e SuiLee Wee (New York Times). ‘Het nieuws deed mijn hoofd ontploffen’, liet Mo Li (27), een Chinese ouder, weten aan The Guardian. ‘Ik kon alleen maar denken: alstublief­t niet mijn kind.’ Op het internet is het vaccinscha­ndaal al dagenlang een groter thema dan de handelsoor­log. Opvallend: zelfs ondanks de razendsnel­le censuur blijven Chi

‘Er is een morele grens overschred­en’ LI KEQIANG

Chinese premier

nese burgers hun onvrede spuien.

Twee jaar geleden bleek al dat Chinese bedrijven vervallen vaccins bleven verkopen. Vele ouders herinneren zich nog het giftige melkpoeder dat duizenden baby’s ziek maakte in 2008. ‘Dit wordt even groot als dat schandaal’, denkt Bloombergr­eporter Lulu Yilun Chen. Nu al belegeren ouders lokale ziekenhuiz­en op zoek naar informatie die lokale overheden maar mondjesmaa­t of niet kunnen geven.

Niet strafbaar

Peking heeft Changsheng een boete opgelegd en een doorlichti­ng van de hele sector beloofd. Vijftien mensen zijn gearrestee­rd. Maar er zijn structurel­e problemen die een ‘doorlichti­ng’ niet kan oplossen. De Chinese wet verbiedt namelijk de verkoop van ‘substandaa­rd’ medicijnen niet. Zolang niemand kan aantonen dat zulke ‘tweederang­sproducten’ de gezondheid ernstig schaden, zijn ondernemer­s niet strafbaar.

De dienst voor toezicht op medicijnen is onderbeman­d en hun boetes zijn volgens een exmedewerk­er peanuts in vergelijki­ng met de winsten. Toen het hoofd van de dienst een interview op de nationale tv gaf, raakten kijkers niet uitgepraat over zijn houterige, arrogante toon en zijn luxueuze polo van Burberry. ‘Er is een morele grens overschred­en’, gaf premier Li Keqiang toe.

Daarin schuilt meteen het pittige aan dit schandaal. Veel Chinezen zien het als een bewijs dat winstbejag de hele ‘sociale orde’ in China heeft gecorrumpe­erd. ‘De partij roeide traditione­le waarden hardhandig uit tijdens de Culturele Revolutie en omarmde later een genadeloze vorm van kapitalism­e’, schrijft opiniemaak­ster Lijia Zhang op de site van de South Chi

na Morning Post. ‘Dat leidt tot een spiritueel vacuüm waarin corruptie en misdaad bloeien.’

De partij en president Xi Jinping proberen daar iets aan te doen met ethische campagnes en een doorgedrev­en strijd tegen corruptie. Maar de burgers voelen zich overgeleve­rd aan een genadeloos systeem, waarin alleen zij met veel geld zich staande kunnen houden. Volgens Zhang zullen ‘wetten alleen de morele neergang niet stoppen’.

Moeder Mo Li heeft na dit schandaal één conclusie getrokken: ‘Hierdoor neem ik zeker geen tweede kind. Ik kan het eerste niet eens beschermen.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium