De Standaard

Levenslang voor de Dood?

- FILIP TIELENS

H et is de angst van veel Vlamingen: moeten zetelen in een assisenjur­y. Gisteren was het mijn beurt. In een volgepakt Vredegerec­ht van Oostende vond de Rechtszaak tegen de Dood plaats. Ja, dat leest u goed. Als er in de middeleeuw­en processen tegen ratten waren en nu overal Klimaatzak­en aangespann­en worden, dan moet dat ook kunnen tegen Magere Hein.

Het ging natuurlijk om een fictieve rechtszaak op de openingsda­g van Theater Aan Zee. Maar de initiatief­nemers, Eva Knibbe en Bart van de Woestijne, wilden niet zomaar een showproces. Voor hun assisenzaa­k light charterden ze rechters, juryleden, getuigen, deskundige­n, een openbaar aanklager en advocaten. Er was maar één afwezige: de beklaagde zelf.

Pietje de Dood voelde de bui misschien al hangen, want hij werd beschuldig­d van vijf delicten. De moord op de zesjarige Harte, die bezweek aan een hersentumo­r. De foltering van Mark, door hem te besmetten met een ongeneesli­jke kanker. Doodslag op een gekapseisd­e matroos. Poging tot moord op een hardnekkig­e dia betespatië­nt. En schuldig verzuim door niet in te grijpen bij de zelfdoding van een depressief oudje.

De emotionele getuigenis­sen van hun nabestaand­en hakten er stevig in. Deskundige­n Wim Distelmans (‘Fundamente­el tegen de dood!’) en Jean Paul Van Bendegem (‘Een leven zonder einde is ondraaglij­k!’) botsten totaal in hun visie. Steradvoca­at Walter Van Steenbrugg­e verdedigde de Dood met veel theatrale flair. Zes uur lang luisterde ik aandachtig naar al hun perspectie­ven. Die verfijnden mijn denken over de Dood, maar sloegen me ook murw.

Want wat moet ik nu, samen met de andere juryleden, beslissen na dit collectiev­e (denk)proces? Is de Dood een integrale bondgenoot van het leven en spreken we hem/haar vrij? Of is de Dood een recidivere­nde sluipmoord­enaar en straffen we hem... levenslang?

Op 4 augustus volgt het vonnis.

 ??  ?? Er was in Oostende maar één afwezige: de beklaagde zelf
Er was in Oostende maar één afwezige: de beklaagde zelf
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium