De Standaard

‘“Zoutelande” is de grootste Nederlands­talige hit ooit’

- VAN ONZE REDACTRICE

3FM OP ZIJN WEBSITE

NIET WAAR EERDER NIET WAAR EERDER WEL WAAR WAAR

INGE SCHELSTRAE­TE

Bløf en Geike Arnaert staan deze week voor de 21ste keer op nummer één in de Vlaamse Ultratop. Daarmee steken ze Tourist LeMC voorbij, die het met ‘Horizon’ 20 weken uithield op die stek. De Nederlands­e radiozende­r 3FM becijferde deze week ook dat geen Nederlands­talige single ooit beter heeft gepresteer­d in zijn Mega Top 50. Elk nummer in de lijst krijgt elke week punten: 50 voor een eerste plaats, 49 voor een tweede, enzovoorts, met nog altijd 1 puntje voor de rode lantaarn.

Op die manier sprokkelde ‘Zoutelande’ 1.380 punten bijeen, waarmee het ‘Rood’ van Marco Borsato en zijn 1.369 punten voorbijste­ekt. Beide nummers stonden 36 weken in de Mega Top 50, maar ‘Zoutelande’ is daar natuurlijk nog niet weg. 3FM riep het dan ook uit tot ‘grootste Nederlands­talige hit ooit’.

Dat is natuurlijk wat kort door de bocht, want de Vlaamse hitlijsten zijn niet meegeteld. De algemene Ultratop Singles 50 lijkt het meest op de Mega Top 50 en heeft een gelijkaard­ig puntensyst­eem, maar de Neder landse lijst kijkt maar terug tot 1993. De Ultratop bestaat sinds 1995, maar heeft oudere lijsten in zijn archief opgenomen tot het kon terugkijke­n tot 1954. Je moet er wel wat marge bij reke nen. In België werd tot 1965 maar één lijst per maand samengeste­ld. Wie die maand op 1 stond, krijgt van Ultratop 4 of 5 weken de hoogste. Dat kan het beeld vertekenen.

Bovenaan in de Belgische lijst aller tijden prijkt ‘Rock around the clock’ van Bill Haley, met 2.330 punten. De eerste Nederlands­talige single, op nummer tien, is ‘Marina’ van Rocco Granata met 1.804 punten. Maar het is niet duidelijk of dat om de Nederlands­e of de Italiaanse versie gaat, dan wel of ze zijn samengetel­d. Na ‘Marina’ komen ‘Ik sta op wacht’, ‘Een hutje op de heide’ en ‘Café zonder bier’ van Bobbejaan Schoepen, daarna de ‘Kus kus polka’ van Willy Lustenhouw­er. Het eerste Nederlands­talige nummer dat zowel in de Ultratop als in de Me

In België werd tot 1965 maar één hitlijst per maand samengeste­ld

ga Top 50 staat, is ‘Rood’ van Marco Borsato, uit 2006.

De cijfers van de Ultratop en de Mega Top optellen houdt geen steek. De Vlaamse markt is nog niet half zo groot als de Nederlands­e. En Nederlande­rs hebben altijd al meer Nederlands­talig gekocht – ‘Zoutelande’ staat nu nog maar op een 118de plaats in de Ultratop Aller Tijden, met 1.153 punten.

Hitlijsten zijn een momentopna­me. ‘Café zonder bier’ van Bobbejaan Schoepen raakte nooit verder dan nummer 3, maar is nu misschien wel zijn bekendste nummer. Ook verkoopcij­fers kunnen geen soelaas bieden. Tot 2006 telde in ons land alleen de verkoop van cdof vinylsingl­es. Vanaf dat jaar telden ook downloads mee, en vanaf 2016 ook streaming. ‘Kvraagetaa­n’ van Fixkes, dat eerst alleen als download werd uitgebrach­t en later ook als fysieke single, kreeg in januari 2008 de eerste Ultratop Download Award. Het nummer had toen 20.000 downloads op de teller en had 15.000 fysieke singles verkocht. Dat lijken in onze streamingt­ijden gigantisch­e cijfers. Je kunt dus zowel aanvoeren dat hitlijsten tegenwoord­ig een juister beeld geven van waar mensen naar luisteren, als dat de oude hitlijsten tenminste vertelden waarvoor ze geld wilden geven.

Conclusie: Je kunt er een lange boom over opzetten, bij voorkeur in een café mét bier, maar objectief becijferen wat de grootste Nederlands­talige hit is, lijkt ons onmogelijk.

 ?? © Koen Bauters ?? Bløf en Geike Arnaert eerder deze maand op TW Classic: ‘Zoutelande’ is in elk geval een megahit.
© Koen Bauters Bløf en Geike Arnaert eerder deze maand op TW Classic: ‘Zoutelande’ is in elk geval een megahit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium