De Standaard

Een perfect imperfecte illusie

- INES MINTEN

Er zijn zo van die zotte, overmoedig­e dagen waarop je je als ouder enkel geslaagd voelt als je je kleuters een deftige portie cultuur hebt weten te forcefeede­n. Het eindigt soms met beschaamde gezichten (‘Blijf daar vanaf! Dat is een kunstwerk!’) en altijd met uitputting. Maar hé! Ooit zullen ze ons dankbaar zijn. Of niet.

Zo trokken we op een winterse vakantieda­g naar de abdijsite van Herkenrode (Hasselt). Na een mild traumatise­rende ervaring in een voornaam museum enkele weken voordien, mocht het wat simpeler. Een tentoonste­lling op maat van kinderen, met ridders, eenhoorns en heuse voelbakken voor de grijpgrage handjes toe: dat leek ons nog haalbaar om met de drie en zesjarige te ondernemen. De enorme eenhoorn maakte indruk. De ridderhelm werd cool maar zwaar bevonden. In de voelbakken vol zaden en kruiden waren ze het liefst helemaal gekropen.

‘Mag het ook een cola zijn?’ Voor één keer mocht het een cola zijn. En plat water voor de jongste, want die lust niets anders. In de zon kon een terrasje net. De kinderen holden achter elkaar aan op het grasveldme­tspeeltuig­en en mijn blik bleef hangen aan de reusachtig­e containera­chtige constructi­e die sinds 2015 het monumental­e kunstwerk The quiet view van Hans Op de Beeck herbergt. De kunstenaar kreeg carte blan che voor een permanente installati­e op de precieze plek van de vroegere abdijkerk. De fundamente­n van de kerk liggen er nog, met archeologi­sche overblijfs­elen vlak onder de grond.

‘Kom, kinderen, we gaan eens kijken wat er in dat gebouw te zien is!’ Een deur met een gang erachter. Dat was alvast spannend. Ze poseerden gewillig voor de smartphone van de mama. De dochter deed er gratis en voor niets een dansje bij. En daar was het dan. The quiet view, een schijnbaar eindeloos landschap in zwartwit. Water, rotsen. Dunne, kale bomen. Het heeft iets troosteloo­s en treurigs, maar is tegelijk oneindig mooi. Een bank nodigt je uit om plaats te nemen en te blijven kijken, als een eenzame wandelaar in een rechtkrabb­elend, postapocal­yptisch panorama.

Het is niet echt, dat zie je. Je bekijkt het landschap door glas en de perfectie van de eindeloosh­eid wordt doorbroken door de naden van de spiegels die het effect creëren. Niet echt, niet perfect. En net daardoor puurder, mooier, een perfecte illusie. The quiet view doet wat het belooft. Een oude bezinnings­plek is niet meer, dus maakt Hans Op de Beeck een nieuwe, op maat van de 21steeeuws­e mens. Hier wilde ik een uur lang blijven zitten. Rustig worden. Beetje denken. Kijken.

De perfectie van de eindeloosh­eid wordt doorbroken door de naden van de spiegels. Niet echt, niet perfect. En net daardoor puurder, mooier

‘Mama! Gaan we weer naar buiten?’ ‘Heb je het landschap gezien?’ ‘Ja!’

‘Mooi, hè?’

‘Ja! Mogen wij een ijsje?’

Met zijn laatste restje batterij kon mijn telefoon nog net één foto maken. Soms moet een mens genoegen nemen met het surrogaat van een illusie. En een ijsje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium