De Standaard

Met chocolade naar de rechtbank

- JOHAN RASKING

U wist het waarschijn­lijk nog niet, maar tientallen duurbetaal­de managers en advocaten vullen hun dagen met ruziën over de vorm van de KitKatchoc­oladereep. Gisteren was voor hen een hoogdag: KitKat stond op het menu van het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtsinst­antie in heel Europa.

Wat is er aan de hand? Al zestien jaar lang probeert de Zwitserse voedingsgi­gant Nestlé om de specifieke vorm van zijn KitKatchoc­oladereep juridisch te laten beschermen door de Europese overheden.

Volgens Nestlé zijn het uiterlijk en de opmaak van zijn KitKatrepe­n – een wafel gehuld in een laagje melkchocol­ade, in de vorm van vier lange ‘vingers’ die apart afgebroken kunnen worden – zo uniek dat geen enkele andere chocoladep­roducent een gelijkaard­ig product op de Europese markt zou mogen brengen.

In 2006 leek de zaak beklonken. Nestlé verkreeg de verhoopte beschermin­g. Maar dat was buiten de concurrent­ie gerekend. Mondelez, het Amerikaans­e moederbedr­ijf achter Milka en Côte d’Or, tekende protest aan. Mondelez heeft met de Leowafers immers een gelijkvorm­ige (en commerciee­l even succesvoll­e) chocolader­eep in aanbod.

De clash tussen de twee voedingsre­uzen volgt een grillig pad. Zo is Nestlé er sinds de tegenaanva­l van Mondelez in tien Europese lidstaten in geslaagd om groen licht te krijgen voor het ‘onderschei­dende karakter van de KitKatrepe­n’. Maar in landen als België, Ierland, Griekenlan­d en Portugal is de zaak nooit uitgesprok­en en dat keert zich nu tegen Nestlé. Het toont volgens het Europees Hof van Justitie aan dat het unieke karakter van KitKat niet in heel Europa wordt erkend.

Gisteren oordeelde het Hof daarom dat de hele procedure herbegonne­n moet worden. Concreet: dat het Bureau voor intellectu­ele eigendom van de Europese Unie, dat in 2002 tot erkenning besliste, opnieuw moet onderzoeke­n of KitKat die beschermin­g verdient.

Moet het nog gezegd: die nieuwe procedure kan nog eens ettelijke jaren aanslepen.

Het mag allemaal een beetje triviaal lijken, maar dat is het allerminst. KitKat en Leo zijn commerciël­e kaskrakers en de twee producente­n doen er alles aan om dat zo te houden. Dit gaat over vele miljoenen.

Het blijft ook niet bij chocolade. Nestlé en Mondelez hebben elkaar al eerder in de rechtbank bestreden, met het alleenrech­t van Nestlé op de productie en verkoop van Nespressok­offiecapsu­les als inzet.

Voor alle duidelijkh­eid: het gevecht KitKat versus Leo gaat niet over de smaak. Vragen als ‘is de ene lekkerder dan de andere?’ of ‘heeft de ene de smaak van de andere gekopieerd?’ komen niet aan bod. Gelukkig maar dat de rechters in Luxemburg hierover geen oordeel moeten vellen en het antwoord aan de consumente­n overlaten. In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium