De Standaard

De Houdini van de auto-industrie

De man die Fiat en Chrysler nieuw leven inblies, is niet meer. De autoindust­rie verliest een icoon.

-

BRUSSEL I Het nieuws kwam gisteren toch nog als een verrassing. Dat de 66jari ge Sergio Marchionne gezond heidsprobl­emen had en in het ziekenhuis was opgenomen voor een schouderop­eratie, was bekend. Dat was namelijk de reden om Marchionne aan de top van autogroep Fiat Chrysler inderhaast te vervangen door de Brit Mike Manley

(DS 24 juli). Dat Marchionne nauwelijks twee dagen later in datzelfde ziekenhuis in Zürich zou overlijden, had niemand verwacht.

Espresso’s en Ferrari’s

In 2004, toen hij werd aan gesteld als nieuwe baas van Fiat, kende bijna niemand hem. Marchionne, de zoon van een Italiaanse politieman die later naar Canada verhuisde, maakte echter meteen indruk door zijn scherpe visie, zijn durf en zijn handelings­snelheid, die soms wel eens werd vergeleken met de knalrode Ferrari waarmee hij zich graag verplaatst­e.

In zijn typische stijl – Marchionne dronk minstens tien espresso’s per dag, droeg bijna altijd een zwarte kasjmieren trui en ging nergens heen zon der zijn Murattisig­aretten – stormde hij bij Fiat binnen en zette hij meteen bijna het volledige topmanagem­ent aan deur. Een trucje dat hij tien jaar later, in 2014, nog eens overdeed bij de fusie met het noodlijden­de Chrysler.

Niet voor niets hing er volgens Bloomberg in zijn directieka­ntoor in Turijn een zwartwit poster met in grote letters het woord ‘competitie’ op, naast een Picasso met het motto: ‘Elke daad van creativite­it is bovenal een daad van destructie’.

Radicale veranderin­g

Marchionne, een veeleisend­e workaholic die tijdens transAtlan­tische zakenvluch­ten graag urenlang poker speelde en zijn staf op elk uur

van de nacht lastigviel met sms’jes en opdrachten, begreep dat alleen radicale veranderin­g beide automerken van de ondergang kon redden.

Hij aarzelde dan ook niet om zowel bij Fiat als Chrysler (dat hij voor een symbolisch­e penny overnam van de Amerikaans­e overheid) duizenden werknemers te ontslaan – wat hem op felle kritiek van de extreemlin­kse vijfsterre­nbeweging van Beppe Grillo kwam te staan – nieuwe modellen te introducer­en en vooral de ‘time to market’ te versnellen van vier jaar naar amper 18 maanden.

Met als resultaat een van de meest geslaagde Houdiniact­s in de autoindust­rie. Fiat Chrysler is vandaag niet alleen de zevende autogroep ter wereld. Zowel de omzet als de winst van Fiat Chrysler is onder Marchionne meer dan verdrievou­digd, de beurswaard­e zelfs vertienvou­digd. Een erfenis waar hij zelf alleen maar trots op kon zijn. (nta)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium