De Standaard

Wie zal verplichte renovatie betalen?

Koopt of erft u een oude woning, dan moet u vanaf 2021 rekening houden met extra renovatiek­osten. Bij een schenking kunt u die doorschuiv­en naar de fiscus.

- FRIDA DECEUNYNCK

Wie vanaf 2021 een bestaand huis verwerft, zal verplicht zijn het pand te verbeteren. De Vlaamse regering heeft zes energetisc­he maatregele­n vastgelegd: dak, muur en vloerisola­tie, superisole­rend glas, een condensati­eketel van maximaal 15 jaar oud en/of een hernieuwba­re energieboi­ler (warmtepomp of zonneboile­r). Binnen de vijf jaar na de verwerving moet er aan minimaal drie maatregele­n voldaan zijn. De nieuwe verplichti­ng zal het prijskaart­je van oude woningen onvermijde­lijk de hoogte in jagen. En dan rijst meteen de vraag: wie zal dat betalen?

Verkoper betaalt mee voor renovatie

Op het eerste gezicht zal de rekening gepresente­erd worden aan de kopers van een woning, maar in de praktijk zullen ook de verkopers mee het gelag betalen. ‘Het nieuwe energiepre­statiecert­ificaat (EPC), dat ingevoerd wordt vanaf 2019, zal aan iedere woning een energielab­el toekennen, van F tot A+’, zegt Margot Neyskens, woordvoerd­er van de Vlaamse minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD). ‘Woningen met een lagere score zullen wellicht lagere prijzen halen. Op het EPC zullen bovendien alle vereiste energetisc­he investerin­gen staan, samen met hun kostprijs. Zo weten kopers perfect waar ze aan toe zijn als ze een woning kopen en kunnen ze de verwachte kosten verrekenen in de aankooppri­js.’

Voor de controle achteraf mikt de regering op de nieuwe woningpas. Dat is een onlinedoss­ier waarin alle gegevens over de woning verzameld worden, zoals het EPC, het bodemattes­t, informatie over de uitgevoerd­e renovatiei­nvestering­en, enzovoort.

Fiscus betaalt renovatie bij schenking

Verwerft u een woning via schenking, dan kunt u het prijskaart­je van de renovatie doorschuiv­en naar de fiscus. Sinds 2015 kent Vlaanderen namelijk een korting toe op de schenkbela­sting als een geschonken woning binnen de vijf jaar energiezui­niger worden gemaakt. Daarvoor komen dezelfde renovaties in aanmerking als voor de nieuwe maatregel, op voorwaarde dat de werken uitgevoerd worden door een aannemer en dat de renovatiek­osten minimaal 10.000 euro bedragen (exclusief btw). ‘Aan die gunstmaatr­egel wordt niets ge

 ?? © Jasper Rietman ??
© Jasper Rietman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium