De Standaard

Een au pair €7.582

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

Vrije tijd, cultuur en zon: het recept voor een leuke zomer. Dat laatste heeft zelfs Frank Deboosere niet in de hand, maar meer tijd en culturele uitwisseli­ng liggen wél het hele jaar binnen handbereik. Alleen, wat kost dat eigenlijk, een au pair?

Geen nanny

Haal dat beeld van Mary Poppins van uw netvlies, een au pair is géén nanny, noch een huishoudhu­lp. Wel een jongere uit een ander land die tijdelijk in uw gezin komt wonen. In ruil voor licht huishoudel­ijk werk krijgt hij of zij kost en inwoning. De hulp is mooi meegenomen, maar niet de hoofddoels­telling. ‘De focus ligt op taalverrij­king en culturele vorming’, stelt de Vlaamse overheid. In 2016 waren er in Vlaanderen 333 au pairs van buiten de Europese Unie aan de slag. Omdat Europese au pairs geen arbeidsver­gunning moeten aanvragen, zijn er over hen geen cijfers beschikbaa­r. In ons land zijn er maar enkele bemiddelin­gsbureaus actief, waaronder Au Pair Belgium, Au Pair Office en het kleinere Double Dutch. ‘Het merendeel van mijn klanten zijn gezinnen met werkende ouders die hulp zoeken tijdens de drukke ochtend en avondspits. Ze kiezen bewust voor een au pair, omdat hun kinderen zo in contact komen met een andere taal en cultuur’, zegt Eleonora Martens van Double Dutch. ‘Van een Thais meisje dat af en toe gerechten van haar thuisland kookt tot een jongere met een ander geloof’, vult Au Pair Belgium aan. ‘Dat kan een klassieke nanny niet bieden.’

Aanvraag & verzekerin­g

Voor een au pair van buiten Europa moet u een aanvraag indienen bij de dienst economisch­e migratie in de provincie. Die aanvraag is gratis, maar er komt werk bij kijken. Zo moet u documenten toevoegen als een door beiden partijen onderteken­de overeenkom­st, een kopie van de identiteit­skaart van de au pair en een bewijs van inschrijvi­ng bij een erkende onderwijsi­nstelling. U moet ook verplicht een aanvullend­e verzekerin­g afsluiten ten gunste van de au pair die alle medische, farmaceuti­sche en hospitalis­atiekosten dekt. De prijs hangt af van de verzekeraa­r. Bij Expat & Co betaalt u

325 euro voor een jaar.

Wordt de aanvraag goedgekeur­d, dan ontvangt u een arbeidsver­gunning en arbeidskaa­rt B voor de au pair. Die heeft u nodig om vervolgens een visum aan te vragen.

Nu al stress? Veel gastgezinn­en besteden de zoektocht en de administra­tieve verplichti­ngen uit aan een bemiddelin­gsbureau. Zij zoeken een au pair op maat van uw gezin, regelen de aanvraag en komen tussen bij eventuele problemen. Reken voor een begeleidin­g op gemiddeld 1.500 à 2.000 euro.

Zakgeld en lesgeld

Voor u de au pair een pollepel en luiertas in de handen duwt: u mag uw tijdelijke gezinslid niet ongelimite­erd aan het werk zetten. In Vlaanderen is de arbeidsduu­r beperkt tot maximaal vier uur per dag en twintig uur per week. Daarbij heeft uw au pair recht op minimaal 450 euro zakgeld per maand. U moet hem of haar een cursus Nederlands laten volgen bij een erkende onderwijsi­nstelling. Bij Atlas in Antwerpen krijgt de au pair na een intake een lessenreek­s op maat toegewezen. ‘De meeste au pairs komen terecht in het Centrum voor Volwassene­nonderwijs (CVO)’, klinkt het. Een cursus Nederlands niveau 1 kost er maximaal 107 euro.

Besluit Nieuw statuut?

Bent u van plan om de komende jaren een au pair in huis te halen? Hou er dan rekening mee dat het misschien aan andere voorwaarde­n is dan vermeld. Het Vlaams Parlement buigt zich in het najaar over een aanpassing van het statuut. De SociaalEco­nomische Raad van Vlaanderen (SERV) vraagt zelfs een afschaffin­g van het statuut, wat au pairs dezelfde loon en arbeidsvoo­rwaarden zou geven als inwonend personeel. Anderen, waaronder de au pairagents­chappen, willen een moderniser­ing. ‘Door au pairs gelijk te schakelen met werknemers maak je het niet alleen onbetaalba­ar, de hiërarchis­che relatie staat een culturele uitwisseli­ng in de weg’, klinkt het. Wel welkom volgens de bureaus: gelijkstel­ling met regels in het buitenland, een officiële erkenning van bemiddelin­gsbedrijve­n, betere regulering van Europese au pairs en beschikbaa­r stellen van de documenten in verschille­nde talen (niet alleen Nederlands). Een au pair voor 12 maanden met hulp van een agentschap kost 7.582 euro.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © Getty Images ??
© Getty Images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium