De Standaard

Lusten en lasten van een tweede verblijf

- FRIDA DECEUNYNCK

1. Aankoopkos­ten

Binnenland. Koopt u een buitenverb­lijf in België, dan moet u bij de aankoop registrati­erechten en notariskos­ten betalen. De verminderi­ngen en voordelen die gelden voor de gezinswoni­ng, vallen weg voor tweede (of derde) verblijven, waardoor u steeds de volle pot betaalt. In Vlaanderen bedraagt het tarief voor tweede en volgende woningen 10 procent. In het Brussels en het Waals Gewest is dat 12,5 procent. Het tarief van 15 procent dat in het Waals Gewest van toepassing was voor derde en volgende woningen, is sinds dit jaar afgeschaft. Daarbij komen ook nog het ereloon van de notaris en een aantal administra­tieve kosten. Ruwweg bedragen die ongeveer 2,5 procent van de aankooppri­js.

Buitenland. Hebt u een vakantiehu­is in het buitenland op het oog, dan betaalt u de aankoopkos­ten van het land in kwestie.

2. Jaarlijkse belastinge­n

Binnenland. U moet het kadastraal inkomen van uw tweede verblijf ieder jaar invullen op uw belastingb­rief. Dat bedrag wordt door de fiscus geïndexeer­d en verhoogd met 40 procent om het belastbare inkomen te berekenen. Afhankelij­k van uw fiscale situatie, betaalt u hierop 45 à 50 procent belasting. Daarnaast moet u ook elk jaar onroerende voorheffin­g betalen op uw eigendom. De verminderi­ngen voor kinderen ten laste of bescheiden woningen zijn hier niet op van toepassing.

En tot slot moet u ook rekening houden met lokale belastinge­n, zoals huisvuilbe­lasting of belasting op tweede verblijven.

Buitenland. Ook een buitenland­s eigendom moet u invullen op uw belastinga­angifte. Vroeger hadden Belgen wel eens de neiging om dat te ‘vergeten’. Nu ons land met steeds meer landen fiscale gegevens uitwisselt, is dat geen optie meer.

Volgens de Belgische wetgeving moet u de reële huurwaarde of uw

Om minder belasting te betalen, wordt een tweede verblijf vaak gesplitst aangekocht: het vruchtgebr­uik op naam van de ouders en de blote eigendom op naam van de kinderen

werkelijke huurinkome­n aangeven. Dit voorjaar werd ons land hiervoor door Europa op de vingers getikt wegens discrimina­tie met tweede verblijven in eigen land, waarvoor u slechts het kadastraal inkomen moet aangeven. In afwachting van een wetswijzig­ing adviseren sommige fiscaliste­n om nu al het buitenland­s equivalent van het Belgisch kadastraal inkomen aan te geven. Voor Spanje is dat de valor catastral, in Frankrijk de base d’imposition, in Italië de rendita catastale.

Verder moet u ook voor een buitenland­s eigendom rekening houden met lokale heffingen en onroerendg­oedbelasti­ngen. In landen als Frankrijk en Spanje moet u bij herverkoop ook rekening houden met een meerwaarde­belasting.

3. Eigenaarsk­osten

Ieder eigendom brengt een aantal vaste eigenaarsk­osten mee, zoals brandverze­kering, nutsvoorzi­eningen, internet en onderhoud. Koopt u een appartemen­t, dan komen daar ook nog de kosten van de medeeigend­om bij, bijvoorbee­ld voor het onderhoud van de lift, de tuin of de gemeenscha­ppelijke delen van de eigendom. In een vakantiepa­rk zijn dat de parkkosten.

4. Schenk of erfbelasti­ng

Op termijn moet u ook rekening houden met de erf of schenkbela­sting die uw kinderen later zullen moeten betalen als ze het eigendom van u overnemen. In tegenstell­ing tot geld of belegginge­n, kunt u vastgoed immers niet vrij van belasting schenken. Om de belastingf­actuur te verlichten, wordt een tweede verblijf vaak gesplitst aangekocht. Dat wil zeggen: het vruchtgebr­uik op naam van de ouders en de blote eigendom meteen op naam van de kinderen.

Bij het overlijden van de ouders dooft het vruchtgebr­uik automatisc­h uit en verwerven de kinderen de volle eigendom zonder betaling van erfbelasti­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium