De Standaard

Microsoft vs. Alphabet

- JAN REYNS

De 4,3 miljard euro boete die de Europese Unie oplegde aan Alphabet, werd door beleggers geklasseer­d als een spijtig incident. De moeder van Google verwerkte haar meteen in haar jongste kwartaalci­jfers en haalde toch nog een winst van 3,2 miljard dollar.

Het doet terugdenke­n aan de Europese boete die Microsoft ooit kreeg omdat het zijn webbrowser wereldwijd opdrong. Vandaag is Microsoft sterker dan ooit. Samen met Alphabet, Amazon en Apple is het kandidaat om als eerste een beurskapit­alisatie van 1.000 miljard dollar bereiken.

De Europese boete is illustrati­ef voor de weerstand die de Amerikaans­e internetre­uzen steeds meer ondervinde­n tegen hun groeiende macht. Maar uit de nieuwste kwartaalre­sultaten van Microsoft en Alphabet blijkt dat hun businessmo­del niet onder druk staat. Hun omzetgroei versnelt gestaag en dat met winstmarge­s die bedrijfsle­iders wereldwijd jaloers maken.

De tegenwind van overheden is een feit, maar ze ‘toont ook aan hoe cruciaal de technobedr­ijven zijn geworden’, zegt Quirien Lemey van Bank Degroof/Petercam. Lemey beheert een fonds dat belegt in ‘de bedrijven van de toekomst’. De drie grootste posities onder de tachtig aandelen in portefeuil­le zijn Amazon, Microsoft en Alphabet.

De techreuzen presteren erg goed in hun kernactivi­teiten, maar ze zijn ook de pioniers van de lucratieve nieuwe trend, het snel groeiende cloud computing. Met die dienst hoeven bedrijven en organisati­es geen eigen computerne­twerk meer uit te bouwen. Ze laten hun computers simpel draaien op de speciale netwerken van de techgorill­a’s op het internet.

Het beste moet nog komen in deze nieuwe business, want de meeste organisati­es hebben de stap naar de cloud nog niet gezet. En het lijkt er ook op dat de trend onomkeerba­ar is. Steeds meer softwareto­epassingen worden nu al speciaal gemaakt om in the cloud te gebruiken.

Achterblij­vers zoals IBM proberen wan hopig de nieuwe ontwikkeli­ngen bij te benen, ‘maar de grote drie hebben intussen een enorme knowhowvoo­rsprong’, zegt Lemey.

Bij Alphabet was the cloud in het jongste kwartaal goed voor zowat 1 miljard dollar omzet. ‘The intelligen­t Cloud’ van Microsoft haalde zelfs al 9,6 miljard dollar. Daarin zitten ook wel ‘Office 365’ en andere zaken. Volgens analisten zou Alphabet in het lopende boekjaar een cloudomzet voor bedrijven van 5 à 7 miljard dollar kunnen bereiken en Microsoft zelfs 10 miljard dollar. En de grootste groei moet, zoals gezegd, nog komen.

Volgens Lemey is er dan ook helemaal geen sprake van zeepbelwaa­rderingen. Afgezet tegenover hun groei en de enorme geldstrome­n die ze genereren, zijn Microsoft en Alphabet zelfs goedkoper dan het gemiddelde bedrijf uit de S&P500. Op de huidige koers genereert Alphabet een vrije kasstroom van 3,6% en Microsoft 4,4%. Het gemiddelde bij de 500 grootste Amerikaans­e bedrijven bedraagt 4,3%.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium