De Standaard

Pyrrusover­winning voor Movistar

Nairo Quintana (28) kwam gisteren op de Col du Portet boven water, maar meer dan een pyrrusover­winning was dit niet voor Movistar.

- HUGO COOREVITS

SAINTLARYS­OULAN I Vijf jaar geleden kreeg hij van Chris Froome op de allerlaats­te Tourcol de vrije baan om zijn witte trui en tweede plaats in de Tour kracht bij te zetten met een eerste ritzege. Gisteren was het scenario gelijkaard­ig. Het leger van Team Sky, Dumoulin en Roglic keken amper op toen Quintana links van hen inging op de uitnodigin­g van Dan Martin en direct versnelde. Nog zestien lange kilometers volgden waarin Quintana zowat een klimtijdri­t hield en iedereen inhaalde. ‘Ik ben blij dat we eindelijk iets oogsten na een harde Tour de France die helemaal niet liep zoals we wilden’, bekende de Colombiaan­se vedette.

In januari al kondigde teammanage­r Eusebio Unzué aan dat hij met Nairo Quintana, Alejandro Valverde en Mikel Landa met zijn drietand naar de Franse oorlog zou trekken. Op papier klonk het beloftevol. Ook al omdat de Colombiaan­se kopman van Movistar nu wél fris aan de start kwam, in tegenstell­ing tot vorig jaar toen hij ook al de Giro in de benen had.

Helaas. Na dag één zat Quintana in deze Tour alweer met de gebakken peren. Op een vluchtheuv­el kreeg hij een kwak, brak daarbij beide wielen en nog vooraleer de Tour goed en wel bezig was, stond hij al 1’15” in het krijt. Val verde was dit jaar dan weer net niet goed genoeg en Landa likte na de kasseienri­t letterlijk en figuurlijk zijn wonden.

Niet genoeg allrounder

En nu? Dankzij zijn raid naar het dak van de Tour (2.215 meter hoog) klom El Escarabajo (de kever) van positie acht naar vijf, maar alleen morgen rest er nog een bergrit. ‘Ik ben vooral blij dat ik dit heb kunnen neerzetten voor de ploeg’, sprak hij. ‘Alejandro Valverde speelde daarbij een sleutelrol, maar eigenlijk moet ik de hele ploeg bedanken.’ Quintana gaf toe dat het nog bijzonder moeilijk zou worden om zijn vooropgest­elde doel te bereiken. Dan maar het podium, maar ook dat wordt niet evident. Froome ligt als derde in de stand nog altijd 59 seconden voor. ‘Ik blijf vechten’, beloofde de kopman van Movistar. ‘Deze ritoverwin­ning brengt rust en sereniteit.’ Al lijkt het ons dat Egan Bernal intussen zijn rol als Colombiaan­se Tourhoop heeft overgenome­n. Quintana is net niet genoeg allrounder en alert genoeg om de Tour te kunnen winnen.

SAINTLARYS­OULAN I Compleet dizzy, de ogen diep in de kassen, de groene trui volledig opengerete­n, bloed op het rechterbee­n: zo sukkelde Peter Sagan gisteren over de streep. Na afloop trok de wereldkamp­ioen een halfuur lang naar de mobiele radiologie­camion om uit te maken of hij geen breuken had overgehoud­en aan zijn crash in de afzink van de Col de Val LouronAzet.

Terwijl ploegdokte­r JanNiklas Droste de kansen op fiftyfifty hield voor vandaag, klonk Sagan zelf anders. ‘Op drie dagen van Parijs stap je toch zomaar niet uit de Tour? Ik daalde af als een amateur. Ik dacht eerst dat het een snelle bocht was. Ik versnelde dus, remde dan en vloog ineens naar dat bos toe. Ik belandde met mijn achterwerk tegen een grote rots. Ik ben geraakt aan enkele spieren, maar het kon ook allemaal slechter afgelopen zijn.’ (hc)

‘Deze ritoverwin­ning brengt rust en sereniteit’ NAIRO QUINTANA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium