De Standaard

Te heet voor bezoekersr­ecord op domein Sport Vlaanderen

- VAN ONZE MEDEWERKER JULIAAN DELEEBEECK

Deze topzomer levert mogelijk geen bezoekersr­ecord op in het domein van Sport Vlaanderen in Hofstade. De temperatur­en klimmen te hoog om op het zandstrand te liggen.

HOFSTADE I ‘Zonneklopp­ers hebben ook hun limieten voor een dagje strandvaka­ntie’, zegt Wilfried Van Noten van Sport Vlaanderen. ‘Met temperatur­en van ruim 32 graden is het bakken en braden op het zand en zelfs pijnlijk als je op blote voeten loopt. In het binnenland is er geen verkoelend briesje zoals je dat aan zee wel hebt. Dat drukt op het aantal bezoekers.’

Pieken

In de topzomer van 2015 werd de strandzone betalend. Sindsdien stond het record op 85.000 bezoekers, maar dat wordt dus niet gebroken. ‘Op een doordeweek­se dag noteren we ongeveer 800 bezoekers, tijdens de weekends kunnen dat er 8.000 tot 10.000 zijn. Het wordt zeker een goed jaar, maar niet vergelijkb­aar met de topjaren. Toen noteerden we pieken van 20.000 bezoekers en meer’, zegt Van Noten.

Dat de terugval ook te maken heeft met de opstootjes die zich soms voordoen met bezoekers, gelooft Van Noten niet. ‘Waar veel mensen samenkomen, ontstaan al eens wrijvingen, maar dat valt best mee sinds de invoering van de betaalzone. Sommigen raken hier wel wat oververhit, maar dat is van alle tijden en dat is ook bij andere manifestat­ies het geval, zoals tijdens voetbalmat­ches.’

Zemstenaar­s mogen op vertoon van hun identiteit­skaart gratis in de omheinde strandzone en maken daar ook veel gebruik van. Andere volwassene­n betalen 5 euro, kinderen 1,5 euro.

Over het hek

Jongerengr­oepen proberen al eens over het hek te klimmen om gratis in het domein te komen. Ze spelen een katenmuiss­pel met de veiligheid­sagenten en communicer­en daarover via hun gsm. Om dat te beletten, zet men tijdens de piekdagen meer beveiligin­gspersonee­l in. ‘Dat betekent meerkosten voor het domein, maar we moeten waakzaam blijven’, zegt Van Noten. ‘Een veldslag zoals die van april 2011 willen we niet meer meemaken.’ In april 2011 kwam het tot gewelddadi­ge schermutse­lingen tussen twee tot driehonder­d jongeren en enkele tientallen politieage­nten.

De extra bus 280 van De Lijn op zon en feestdagen tijdens het hoogseizoe­n draagt er ook toe bij dat bezoekers minder lang op busvervoer moeten wachten en zich niet met vandalisme in de buurt inlaten. Bus 280 rijdt elk uur in beide richtingen tussen Vilvoorde, Perk, Hofstade en Mechelen.

‘We hebben hier geen verkoelend briesje zoals aan zee’ WILFRIED VAN NOTEN Sport Vlaanderen

 ?? © jdw ?? Ook gisterenmi­ddag kende Hofstade geen overrompel­ing. Te heet, vinden veel bezoekers.
© jdw Ook gisterenmi­ddag kende Hofstade geen overrompel­ing. Te heet, vinden veel bezoekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium