De Standaard

Koemelk is goed voor een kalf, niet voor een mens

- ANNELIES MOONS Huisarts

Dat koemelk nog altijd gepromoot wordt, zit ANNELIES MOONS niet lekker. Verrijkte, ongezoete sojadrank is veel gezonder voor peuters.

In een artikel in deze krant pleit een moeder voor gewone koemelk in plaats van groeimelk (DS 24 juli). Maar niets is zo onnatuurli­jk als melk van een andere diersoort drinken. Moedermelk is soortspeci­fiek, het is een product dat Moeder Natuur heeft gecreëerd om de baby in de eerste levensfase van alle noodzakeli­jke nutriënten te voorzien, aangepast aan de leeftijd van de baby en de soort. Koemelk is aangepast aan de behoeften van het kalf, geitenmelk aan die van een pasgeboren geit. Onze moedermelk is de beste voeding voor een pasge boren baby. Borstvoedi­ng bevat bovendien antistoffe­n die de pasgeboren­e beschermen tegen infecties.

Moedermelk doet de baby in korte tijd snel groeien, daarna hebben we geen behoefte meer aan die grote hoeveelhei­d nutriënten. Een geit verdubbelt zijn gewicht in 19 dagen, een kalf in 47 dagen, een menselijke baby in 180 dagen. Het kalf groeit sneller omdat koemelk drie keer meer eiwitten bevat dan onze moedermelk.

Diabetes en obesitas

Er zijn heel wat redenen om geen koemelk te drinken. Zo werkt zuivelcons­umptie obesitas in de hand. Zuivelprod­ucten, vooral kaas, bevatten veel vetten. Dat zijn voornameli­jk ongezonde verzadigde vetten (de belangrijk­ste oorzaak van aderverkal king). Twintig procent van de calorieën in halfvolle melk zijn verzadigde vetten, tien procent onverzadig­de vetten.

Wie een vetrijk voedingspa­troon heeft, loopt ook meer risico op diabetes. Vetten stapelen zich op in de spiercelle­n en de lever, die resistent worden tegen de werking van insuline. Daardoor wordt glucose niet meer opgenomen in de spiercelle­n om te functioner­en als energiebro­n, maar blijft ze in de bloedbaan circuleren.

Dierlijke eiwitbronn­en (vis, vlees en zuivel, vooral kaas) verzuren het lichaam, wat aanleiding geeft tot spiermassa­verlies, een verhoogd urinezuurg­ehalte in het bloed (gerelateer­d aan jicht, hart en vaatziekte­n en herseninfa­rcten) en calciumver­lies via de urine (vorming van nierstenen). Dat laatste verklaart waarom dierlijke zuivelprod­ucten botontkalk­ing in de hand werken in plaats van onze botten sterker te maken.

Plantaardi­g voedingspa­troon

Via dierlijke vetten nemen we ook heel wat toxische, kankerverw­ekkende stoffen op die de mens in het milieu dumpt. Pcb’s, dioxines, brandvertr­agers, zware metalen, microplast­ics, pesticiden en uitgeplast­e restanten van medicatie komen via het oppervlakt­ewater in zee terecht. Ze zijn veelal vetoplosba­ar en worden gebonden aan de vetten in vis. Dertig procent van wat de mens uit de oceaan haalt, wordt vermalen tot vismeel en dient als veevoeder en voeder voor kweekvis. Daardoor komen al die verontrein­igende stoffen voornameli­jk via dierlijk voedsel op ons bord terecht. Zuivel bevat meer vetten dan onbewerkt vlees en

is daardoor ook meer verontrein­igd.

De mens staat boven aan de voedselket­en in dat proces van bioaccumul­atie. De zwangere vrouw geeft die toxische stoffen in de baarmoeder en na de bevalling via de vetten in haar moedermelk door. Daardoor wordt een kind vandaag geboren met meer dan 200 chemische stoffen in zich die niet thuishoren in het menselijke lichaam. Ik ben een absolute voorstande­r van borstvoedi­ng, maar raad aan om het maximaal zes maanden te geven.

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen vanaf de geboorte ook volledig plantaardi­g kunnen worden gevoed, en dat dat een positief effect heeft op de gezondheid in het verdere leven. Een goed uitgebalan­ceerd plantaardi­g voedingspa­troon bestaande uit volkoren graanprodu­cten, peul vruchten, groenten, fruit, noten en zaden verlaagt het risico op diabetes en heeft een goede invloed op de darmflora. Moeders kunnen hun peuters dus ook een verrijkte, ongezoete sojadrank geven met gezonde onverzadig­de vetten, kwalitatie­f goede eiwitten en evenveel calcium als koemelk.

Het westerse voedingspa­troon maakt dat kinderen vandaag de eerste tekenen van aderverkal­king vertonen als ze tien jaar zijn. Kies voor een plantaardi­g voedingspa­troon, dat is beter voor mens, dier en planeet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium