De Standaard

Daar is TTIP weer, alleen mag het zo niet heten

Daar is TTIP weer, alleen mag het zo niet heten. Europa en de VS knopen opnieuw handelsges­prekken aan. Maar in Parijs klinkt alvast een ‘non’.

-

BRUSSEL I Opgelucht, maar voorzichti­g. Dat was in Europa het overheerse­nde gevoel daags nadat JeanClaude Juncker en Donald Trump een wapenstils­tand afgekondig­d hadden in de transAtlan­tische handelsoor­log. Opgelucht omdat de escalatie is gestopt. Voorzichti­g omdat het venijn altijd in de details zit. En die moeten nog uitgewerkt worden door een werkgroep. Iedereen wacht bovendien in spanning op de volgende tweet van Trump om te weten of de liefde tussen de EU en de VS, waarover Trump gisteren zo enthousias­t tweette, nog niet is bekoeld.

Waarom draaide de ontmoeting onverwacht positief uit? Wie sleepte de prijzen in de wacht? Waar zitten de addertjes onder het gras?

Schouderkl­op van Merkel

Het meest concrete resultaat – en het eigenlijke reisdoel van Juncker – is het afwenden van invoertari­even op Europese auto’s, waardoor ook Europese tegenmaatr­egelen overbodig zijn. Zolang de werkgroep praat – en er staat geen deadline in het slotcommun­iqué – blijven Europese auto’s buiten schot. Dat maakt vooral de Duitsers heel gelukkig. Het leverde Juncker zelfs een goedkeuren­d schouderkl­opje op van kanselier Angela Merkel.

Dat Juncker scoorde, is trouwens niet helemaal zijn verdienste. De gevolgen van Trumps handelsoor­log worden stilaan onhoudbaar voor Amerikaans­e bedrijven. Zelfs ondernemin­gen die de president aanvankeli­jk genegen waren, zoals wasmachine­producent Whirlpool en motorenfab­rikant HarleyDavi­dson, lieten weten dat de maat vol was.

Ook de boeren in de Midwest – overwegend Trumpkieze­rs – kreunen onder de dalende prijzen en de inkrimping van hun afzetmarkt­en. De Republikei­nen uit deze regio lieten de president weten dat ze niet bereid zijn in november hun zetel te offeren voor zijn grillen.

De Republikei­nen in het Congres dreigden er zelfs mee Trumps gebruik van invoertari­even wettelijk aan banden te leggen.

Als tegengebaa­r beloofden de Europeanen om meer Amerikaans­e soja te kopen, een sector die zwaar werd getroffen door Chinese importarie­ven. Dat is niet zo’n groot offer, want Europa heeft soja nodig en produceert het niet zelf. Het stemde Trump uiterst tevreden: ‘Ik dank u daarvoor, JeanClaude.’

Hetzelfde geldt voor de aankoop van vloeibaar aardgas. Europa is altijd vragende partij geweest. Het was de Amerikaans­e wet die export niet toestond. Bovendien was er tot voor kort geen exportterm­inal voor het gas. Dankzij het Amerikaans­e gas wordt Europa minder afhankelij­k van Rusland.

Markten open voor boeren

Een groot minpunt is wel dat de Amerikaans­e importheff­ingen voor staal en aluminium van kracht blijven. Dat werd Juncker zwaar aangereken­d door onder anderen de Duitse sociaaldem­ocraten. Zij lieten alvast weten dat, wat hen betreft, er niet over de hervorming van de Wereldhand­elsorganis­atie wordt onderhande­ld zolang de ‘illegale tarieven’ niet zijn opgeheven.

Die hervorming is een oude wens van Trump, waaraan de EU graag tegemoetko­mt. Op die manier kunnen ze front vormen tegen China, dat zich in hun ogen niet houdt aan de spelregels van het internatio­nale handelssys­teem. Zowel Amerikaans­e als Europese bedrijven zijn het slachtoffe­r van China’s handelspra­ktijken.

De EuropeesAm­erikaanse werkgroep zal zich onder meer buigen

Dat de importheff­ingen voor staal en aluminium van kracht blijven, werd Juncker zwaar aangereken­d door onder anderen de Duitse sociaaldem­ocraten

over ‘de afschaffin­g van alle importheff­ingen op goederen’. Dat is iets waar president Trump al lang van droomt. Maar de Europeanen verkregen dat dit niet geldt voor auto’s.

Een zinnetje in de slotverkla­ring dat vooral in België en Frankrijk alarmbelle­n deed afgaan, was dat het wegwerken van invoerheff­ingen en andere (niettarifa­ire) hinderniss­en (onder meer milieu of gezondheid­svoorschri­ften) ‘markten zal openen voor boeren’.

De werkgroep herneemt daarmee in feite het ter ziele gegane handelsakk­oord TTIP, evenwel zonder de beladen naam en zonder nieuw mandaat van de EUlidstate­n. Alvast in Parijs stuitte dat op een ‘non’. (esn)

 ??  ??
 ?? © rr ?? Donald Trump en JeanClaude Juncker gingen hartelijk met elkaarr om.
© rr Donald Trump en JeanClaude Juncker gingen hartelijk met elkaarr om.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium