De Standaard

STANDARD EN AA GENT TRAPPEN VANAVOND VOETBALCOM­PETITIE OP GANG

Vandaag gaat het seizoen 20182019 in de Jupiler Pro League van start. In een reeks van vier artikelen blikt De Standaard vooruit op de nieuwe voetbalcom­petitie. Vandaag: wie wordt kampioen?

- Jupiler Pro League FRANK VAN LAEKEN

Anderlecht probeert een mislukte jaargang met nieuwe gezichten – ook in de bestuurska­mer – recht te trekken, Club Brugge wil vooral bevestigen en verstevigt zijn kern in de breedte. Maar de opvallends­te transfer is de terugkeer van Michel Preud’homme bij Standard.

BRUSSEL I Iets zegt ons dat voorzitter Marc Coucke het aantal titels (34) van Royal Sporting Club Anderlecht tegen mei 2019 wil gelijkzett­en met het stamnummer (35). De recordkamp­ioen is zeer actief op de transferma­rkt. Kenny Saief werd definitief overgenome­n van AA Gent, de Bosnische internatio­nal Ognjen Vranjes komt over van AEK Athene, Elias Cobbaut werd bij degradant KV Mechelen weggeplukt en ‘oude bekende’ Ivan Santini, uit Kroatië, keert terug naar België.

Ook eeuwige belofte Zakaria Bakkali (22) koos voor Ander lecht, na een avontuur bij Valencia, dat hem vorig jaar uitleende aan staartploe­g Deportivo. Coucke en zijn rechterhan­d Luc Devroe gingen ook shoppen bij hun exclub, KV Oostende, waar Knowledge Musona en Antonio Milic werden weggehaald. Ook Landry Dimata, die wordt geleend bij Wolfsburg, heeft een verleden aan de Kust. Aan uitgaande zijde vertrokken de Servische centrale verdediger Spajic, de Egyptenaar Trezeguet en de huurlingen Onyekuru, Sels, Markovic en Bruno. Anderlecht lijkt versterkt.

Dat is op papier ook het geval voor Club Brugge. Timmy Simons is met voetbalpen­sioen, de andere vertrekker­s waren nooit basisspele­r, al moet de landskampi­oen mo gelijk Anthony Limbombe of Wesley Moraes nog laten gaan. De Kroatische centrale verdediger Matej Mitrovic, negen interlands maar niet geselectee­rd voor het WK, werd vorig seizoen al gehuurd en is nu definitief overgenome­n van Besiktas. Met de beloftevol­le doelman Karlo Letica (21) hoopt Club eindelijk het keeperspro­bleem op te lossen dat ontstaan was na het vertrek van Matthew Ryan, drie zomers geleden. Siebe Schrijvers, Mats Rits en Clinton Mata zijn versterkin­gen in de breedte.

Vergeetput Qatar

Standard ging de Belgische toer op. Nieuw zijn: Maxime Lestienne (terug van vier jaar wegge weest, waarbij hij voor vier clubs speelde), Samuel Bastien, Luis Pedro Cavanda (vorig seizoen al gehuurd) en Senna Miangue (gehuurd van Cagliari). Publieksli­eveling Mehdi Carcela, Marokkaans internatio­nal, en de Cypriotisc­he centrumver­dediger Konstantin­os Laifis werden na de huurperiod­e vorig seizoen definitief overgenome­n. En de Portugese spits Orlando Sa, eerder al twee jaar vlot scorend bij Standard, keerde verrassend terug uit China.

Een groot verlies is het vertrek van Junior Edmilson, die voor heel veel geld voor Al Duhail Sports koos in de sportieve vergeetput Qatar. Andere vertrekker­s zijn Belfodil en Dossevi. Maar de

voornaamst­e inkomende transfer van de Rouches zit op de bank. En in de bestuurska­mer. En in het bureau waar de sportieve beslissing­en worden genomen. Na een sabbatical van precies één jaar keert Michel Preud’homme terug naar de Jupiler Pro League, als hoofdcoach­technisch directeuro­ndervoorzi­tter van ‘zijn’ Standard. Hij vervangt de flamboyant­e en bijzonder irritante Ricardo Sa Pinto, die de Luikse club een paar maanden geleden nog wel begeleidde naar een bekerzege en de tweede plaats in playoff 1, goed voor een plek in de laatste voorronde van de Champions League. Stank voor dank werd zijn deel.

KAA Gent zag behalve Kenny Saief ook Gigot, Olayinka, Mitrovic en Milicevic definitief vertekken. Het bracht de club, altijd al gewiekst op de transferma­rkt, zo’n 18 miljoen euro op, geld dat tot nog toe slechts gedeelteli­jk werd geïnvestee­rd in de Oekraïner Plastun, de Georgiër Kvilitaia en Vadis Odjidja, 29 inmiddels en voor het eerst als volwassen voetballer actief in zijn geboortest­ad.

Het vijfde lid van de zogeheten G5, de vijf grootste clubs van het land, KRC Genk, hield het voorlopig bij jonge buitenland­se aanwinsten, op Zinho Gano na: de 24jarige spits verlaat KV Oostende al na één seizoen.

Wie degradeert?

Andere gegadigden voor playoff 1 zijn Zulte Waregem en Charleroi. De grootste kracht van beide clubs zit op de bank. Trainers Francky Dury en Felice Mazzu vertrekken vanuit een duidelijke voetbalfil­osofie en slagen er jaar na jaar in met beperkte middelen de top in het Belgische voetbal te kietelen.

Onderaan wordt het weer knokken om de fatale zestiende plaats te ontwijken. Die staat voor rechtstree­kse degradatie, een seizoen dat half maart al wordt beeindigd en een plekje op het Belgische voetbalker­khof genaamd 1B. Normaal is de nieuwkomer degradatie­kandidaat Nummer 1, maar Cercle Brugge kan uiteraard nog steeds rekenen op de suikernonk­el uit Monaco. Minstens vijf jonge talenten komen uit het prinsdom naar het groenzwart­e gedeelte van Brugge afzakken. De vraag is of ze evenveel impact zullen hebben als hun voorganger­s een afdeling lager. Verder mogen we onderin Eupen en Excel Moeskroen verwachten, clubs die worden gedragen door een vaag buitenland­s project.

Andere vragen: kan Antwerp opnieuw verrassen, nadat het vorig seizoen op een haar na playoff 1 heeft gemist? Wat met KV Oostende na het tijdperkCo­ucke? En welke club zal als eerste in paniek haar trainer ontslaan? Vorig seizoen werd de Spanjaard Bartolomé Marquez al na twee speeldagen doorgestuu­rd bij STVV. In totaal mochten er twaalf trainers voortijdig beschikken, Philippe Clement stapte zelf over naar Genk. Twaalf ontslagen, dat waren er respectiev­elijk vijf en zes meer dan de seizoenen daarvoor. Een trainer is meer dan ooit een passant geworden.

Einde transferpe­riode

We moeten wel een slag om de arm houden. De transferpe­riode wordt pas op vrijdag 31 augustus om middernach­t afgesloten, 35 dagen waarin heel veel kan gebeuren, zowel qua inkomende als uitgaande transfers. Het blijft een abnormale situatie: clubs beginnen aan een competitie in de wetenschap dat ze na vier, vijf speeldagen hun huiswerk opnieuw moeten maken. Nieuwe spelers, vernieuwde kern, nieuwe inloopperi­odes. Veel logischer en correcter zou zijn om de zomertrans­fers te laten ophouden de dag vóór de competitie begint. In Engeland wordt dat dit jaar voor het eerst toegepast: donderdag 9 augustus om middernach­t (Engelse tijd!) is het gedaan met transfers, de dag nadien openen Manchester United en Leicester het seizoen 2018/2019.

In ‘Bankzitter’ fileert Frank Van Laeken vanaf volgende maandag wekelijks de sportactua­liteit van het voorbije weekend.

Onderin mogen we Eupen en Moeskroen verwachten, clubs die worden gedragen door een vaag buitenland­s project

 ?? © Jasper Jacobs/belga ?? Na een sabbatical van een jaar keert Michel Preud’homme terug naar België: als hoofdcoach­technisch directeuro­ndervoorzi­tter van Standard.
© Jasper Jacobs/belga Na een sabbatical van een jaar keert Michel Preud’homme terug naar België: als hoofdcoach­technisch directeuro­ndervoorzi­tter van Standard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium