De Standaard

De gift zit in de lift

De universite­iten verdienen onze aandacht én ons geld. Dat vindt althans een groeiende groep burgers en bedrijven.

- VAN ONZE REDACTRICE SARAH VANKERSSCH­AEVER

BRUSSEL I Goed, het valt niet te vergelijke­n met de affiche van Rock Werchter, maar op 13 december vorig jaar stonden met de headliners ‘alternatie­ve proefkonij­nen’, ‘strijd tegen depressie’ en ‘3Dprothese­s’ toch drie mooie sessies gepland tijdens de ‘Infomiddag legateren’. De zaal van de UAntwerpen was uitverkoch­t (100 zitplaatse­n) en vijftig mensen stonden op de wachtlijst. Best rock’nroll in infomiddag­land.

‘We merken dat de belangstel­ling voor het ondersteun­en van ons onderzoek elk jaar toeneemt, zowel van particulie­ren als van bedrijven’, zegt Peter De Meyer, de woordvoerd­er van Antwerpse universite­it. ‘We nemen ook zelf meer initiatief, zoals met een infomoment waarop we enkele concrete projecten voorstelle­n. En dat loont.’ De UAntwerpen kreeg in 2017 zo bijna 3 miljoen euro aan giften en legaten. Een record.

‘Mensen schenken niet alleen omdat ze onderzoek willen ondersteun­en’, aldus De Meyer. ‘Ze willen iets kunnen doen, omdat ze zelf een ziekte overwonnen hebben of er via familie en vrienden mee in aanraking kwamen.’

3 miljoen euro

947 mensen financierd­en voor 140.000 euro mee het vernieuwde zwembad van de VUB, dat in februari dit jaar officieel geopend werd. Vorig jaar ontving de Vrije Universite­it Brussel in totaal 3.188.000 euro aan giften, sponsoring, alumnicamp­agnes, fondsen en legaten. Ook de UGent haalde de voorbije jaren gemiddeld 3 miljoen euro op, met vorig jaar als topjaar dankzij de viering van 200 jaar UGent.

‘Sommige schenkers hebben aan de universite­it gestudeerd en zijn erg betrokken’, zegt Stephanie Lenoir, woordvoers­ter van de UGent. ‘We horen hen vaak zeggen dat hun gift een manier is om “iets terug te doen”. Niet dat we dat verwachten, maar iets voor elkaar kunnen betekenen, is belangrijk voor een organisati­e als een universite­it.’

‘We horen schenkers vaak zeggen dat hun gift een manier is om iets terug te doen’ STEPHANIE LENOIR UGent

 ?? © Koen De Langhe ?? De watermolen van het Arenbergka­steel (KU Leuven) wordt gerestaure­erd met giften.
© Koen De Langhe De watermolen van het Arenbergka­steel (KU Leuven) wordt gerestaure­erd met giften.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium