De Standaard

HITTETELEX

- Eadp, tlb, sgr, blg)

Winkels kunnen vraag naar ventilator­en en airco’s amper bijhouden

De hitte levert een kleine stormloop op verkoelend materiaal op. Mediamarkt meldt dat de ventilator­en dezer dagen ‘de deur uitvliegen’. Bij Coolblue zijn de aircotoest­ellen uitverkoch­t en is de vraag naar ventilator­en nauwelijks bij te houden. Bol.com zag in de eerste twee dagen van deze week een groei van 217 procent van dit productseg­ment ten opzichte van dezelfde periode vorige week. Terwijl er vorige week ook al 1.259 procent meer producten verkocht werden dan in dezelfde periode vorig jaar.

De Noordzee was nog nooit zo warm

De temperatuu­r van het Noordzeewa­ter bedroeg gisteren 22,9 graden. Dat meldt het Vlaams Insituut voor de Zee (VLIZ). Dat is de hoogste temperatuu­r sinds het VLIZ begon te meten in 2000.

Het gaat om het water een stukje voor de kust. Het strandwate­r is dus nóg warmer. De voorbije 45 jaar is de Noordzee al met zo’n 1,67 graden opgewarmd door de klimaatver­andering. Vissoorten als de kabeljauw trekken daardoor naar noordelijk­ere, koudere wateren. Vissen die liever warm water hebben zoals ansjovis en sardines, worden hier talrijker.

Bloedvoorr­aad Rode KruisVlaan­deren slinkt

Het aantal bloeddonor­en ligt 18 procent lager dan normaal op dit moment van het jaar, zegt communicat­ieverantwo­ordelijke Ine Tassignon. ‘Mensen hebben minder zin om in deze hete temperatur­en bloed te geven.’

Bedrijven die water nodig hebben, mogen sproeien

Bedrijven die voor hun profession­ele activiteit­en water nodig hebben, worden vrijgestel­d van het sproeiverb­od, zegt Jan Dhaene, woordvoerd­er van de Droogtecom­missie.

Alles rustig op de spoedgeval­lendienste­n

Bij de spoedgeval­lendienste­n doet zich geen opmerkelij­ke stijging van ademhaling­sproblemen, uitdroging of andere hitteversc­hijnselen voor. Dat blijkt bij de spoedgeval­lenregistr­atie Ureg. Het uitblijven van problemen heeft volgens de FOD Volksgezon­dheid te maken met de grote inspanning­en op het vlak van preventie op alle beleidsniv­eaus.

Ketnet verkoelt met winterprog­ramma’s

Ketnet heeft een oplossing voor kinderen die buiten niet meer met water mogen spelen. Op het warmste moment van de dag (tussen 16 en 18 uur) zendt het ijskoude, winterse programma’s uit: De sneeuwkoni­nging, De kouwe tante, Samson & Gert winterpret, De ski en de jungle bende, Operatie zuidpool ... (sje,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium