De Standaard

Man achter Comeys exit zelf op weg naar exit?

Elf conservati­even uit het Congres willen Rod Rosenstein afzetten. De kans dat ze daarin slagen en zo het Ruslandond­erzoek torpederen, lijkt nochtans klein.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

BRUSSEL I ‘We hebben er genoeg van. Ik heb net een resolutie ingediend om Rod Rosenstein af te zetten’, tweette Mark Meadows, Republikei­ns Congreslid woensdag. De elf behoren allemaal tot de ‘Freedom Caucus’, een groep van oerconserv­atieven binnen de Republikei­nse fractie. Die beschuldig­en Rosenstein, de viceminist­er van Justitie, ervan doelbewust informatie achter te houden voor het Congres over twee heikele onderzoeke­n: dat naar de emails van Hillary Clinton en vooral dat naar de Russische beïnvloedi­ng van de Amerikaans­e presidents­verkiezing van 2016. Dat onderzoek wordt geleid door de speciale aanklager Robert Mueller, die rechtstree­ks aan Rod Rosenstein rapporteer­t.

Meadows en medeondert­ekenaar Jim Jordan hebben de viceminist­er tijdens een hoorzittin­g in het Huis al flink aan de tand gevoeld. Maar Rod Rosenstein stond zijn mannetje. Met een glimlach op de lippen, en alsof hij het tegen een kleuter had, wees hij Jordan erop dat hij de viceminist­er van Justitie is, bijgevolg een staf heeft die voor hem werkt en aan hem rapporteer­t, en dat hij zich niet bezig houdt met informatie achterhoud­en. Congresled­en die vertrouwel­ijke informatie opvragen, krijgen die nadat bepaalde regels en procedures zijn gevolgd, klonk het.

Het ministerie van Justitie heeft tot hiertoe slechts één Republikei­ns verzoek om informatie niet ingewillig­d, vanwege de risico’s voor een lopend onderzoek. En om andere gevraagde documenten terug te vinden in het systeem van Justitie, heeft het FBI een nieuw softwarepr­ogramma geïnstalle­erd. De onderminis­ter beschuldig­en van het achterhoud­en van informatie, hem afzetten en zo het Ruslandond­erzoek laten stilleggen, is ook voor de meeste Republikei­nen meer dan een brug te ver.

De brief over de FBIdirecte­ur

Anders dan de verdachtma­kingen die de Freedom Caucus nu over hem verspreidt, is er juist veel te zeggen voor Rod Rosenstein­s onpartijdi­gheid. Hij kent de door president Trump ontslagen FBIdirecte­ur James Comey al vele jaren en zag hem in zijn vroege carrière als een rolmodel. Maar die persoonlij­ke band hinderde Rosenstein niet toen hij Trump per brief adviseerde om Comey te ontslaan. Niet omdat die toen het Ruslandond­erzoek voerde, maar omdat hij vond dat de FBIbaas profession­ele uitschuive­rs had gemaakt. Zoals luttele dagen voor de presidents­verkiezing aan het Congres meedelen dat het emailonder­zoek naar Clinton werd heropend – nieuws dat heeft meegespeel­d bij haar verlies.

Dat zijn brief over Comey politiek werd gebruikt, heeft Rosenstein gekwetst. Hij haalde verhaal door Robert Mueller, die na Comeys ontslag het Ruslandond­erzoek op zijn bureau kreeg, ruime bevoegdhed­en toe te kennen. De meeste Republikei­nen willen dat Rosenstein en Mueller verder kunnen werken. Paul Ryan, de Republikei­nse voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden, sprak zich gisteren alvast uit tegen een impeachmen­t. De kans dat de Freedom Caucus iets meer verkrijgt dan de gunst van Trump, is daarom klein.

‘Ik houd mij niet bezig met informatie achterhoud­en. Congresled­en

die vertrouwel­ijke informatie opvragen, krijgen die nadat bepaalde regels en procedures zijn gevolgd’

ROD ROSENSTEIN

Viceminist­er van Justitie

 ?? © epa ?? Rod Rosenstein.
© epa Rod Rosenstein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium