De Standaard

Het beste moet nog komen

- PIETER VAN DOOREN

E instein poneerde zijn E=mc² toen hij nog maar 26 was. Je beste werk maak je nu eenmaal als je jong bent, wanneer je geest nog wild waait en niet in vaste kronkels ligt. Mary Shelley schreef Frankenste­in toen ze 19 was. En hoe oud waren de pioniers van de rock en de punk?

Edoch, riposteren vorsers in Nature, we onderzocht­en het verzamelde werk van tienduizen­den filmmakers, kunstenaar­s en wetenschap­pers. We keken naar ratings, verkooppri­jzen, citaten, en bij allemaal zien we wel een ‘hot streak’, een reeksje topwerken kort na elkaar. Het hoogtepunt in hun oeuvre, zeg maar. Alleen, daar valt geen leeftijd aan te koppelen. Het kan op ieder moment in je leven gebeuren.

Je kunt je afvragen of veilingpri­jzen of Oscars wel een goede maat zijn voor het niveau van een werk, maar ze hebben er wel mee te maken. Succes is wanneer je intrinsiek­e waarde door het publiek erkend wordt. Dat moment dat je pal op de tijdgeest zit. Een kort moment, want de wereld draait door. Ook voor wetenschap­pers, want al mag kennis dan universeel en waardenvri­j zijn, het verwerven ervan ontsnapt niet aan de tijdgeest. Ooit moest je het woord ‘kanker’ in je subsidieaa­nvraag stoppen, vandaag kies je beter voor ‘big data’. Mendel, toch de vader van de genetica, werd decenniala­ng volkomen genegeerd.

U hoeft dus niet bang te zijn als u nog geen schitteren­d ei, of reeksje eieren, hebt gelegd. Uw afspraak met de tijdgeest komt nog, verzekeren Roberta Sinatra (geen familie van) en collega’s. Het is alleen niet te voorspelle­n wanneer.

Zou het moment herkenbaar zijn? Voelde F. Scott Fitzgerald dat enkel The great Gatsby zou overschiet­en? Besefte Orson Welles dat hij met Citizen Kane al meteen de lat gelegd had? Heeft Einstein geweten dat het nooit meer zou worden zoals in 1905? Gelooft Joost Zweegers zichzelf als hij ‘The best is yet to come’ zingt?

Mijn piek moet nog komen, zoveel is duidelijk. Maar het begint nu, een jaar voor mijn pensioen, toch wel spannend te worden.

Het hoogtepunt in je carrière: het kan op ieder moment in je leven gebeuren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium