De Standaard

Heden geen maan

Vanavond tussen halftien en middernach­t zult u de maan even moeten missen, maar in ruil krijgt u een bloedmaan.

- PIETER VAN DOOREN

Vanavond staan maan en zon recht tegenover elkaar, met de aarde ertussenin, en passeert de maan door de schaduwkeg­el van de aarde. Dat maan en zon elk aan een andere kant van de aarde staan, gebeurt iedere maand, maar meestal passeert de maan net boven of onder de aardschadu­w. Deze keer dus niet. We krijgen een volledige maansverdu­istering, de langste van deze eeuw.

In principe zou u de maan niet mogen zien: er valt geen zonlicht op en ze heeft dus niets om te weerkaatse­n. Maar zonlicht dat net naast de aardbol glijdt, maar wel nog door onze dampkring, wordt in de lucht verstrooid tot rood licht, en een beetje daarvan lekt tot in de schaduwkeg­el en kleurt de maan rood. Poëtischer gezegd: de maan groet u met het licht van duizend zonsonderg­angen.

Altijd de moeite, ook als u geen romantisch­e ziel bent. Maar echt zeldzaam is het nu ook weer niet. Op 8 augustus vorig jaar kon u Griekse tempels fotografer­en met een rode maan op de achtergron­d. En op 28 september vorig jaar kon u ook van bij ons een rode maan zien – zij het minder rood dan sommige media gehypet hadden. De volgende is voor 21 januari volgend jaar, in de vroege ochtend.

Mars en het ISS

Deze keer glijdt de maan de aardschadu­w binnen wanneer ze van bij ons uit gezien nog onder de horizon zit. Tegen dat ze net voor halftien in het oosten bovenkomt, is ze al bijna volledig verduister­d. Ze stijgt langzaam de hemel in, om vanaf kwart over elf in een steeds groter wordende sikkel weer uit de aardschadu­w vandaan te kruipen. Ze zit dan zo’n zes graden boven de horizon. Rond twintig over middernach­t, wanneer ze al zestien graden boven de horizon zit, is ze weer een ‘normale’, witgekleur­de vollemaan. Anders dan bij een zonsverdui­stering kunt u rustig met het blote oog of een verrekijke­r kijken.

Ietsje rechts onder de maan valt ook Mars te zien, de rode planeet. U kunt haar herkennen omdat ze geen stipje is, zoals een ster, maar net iets groter, een bolletje. Bij dat ‘rood’ van Mars moet u zich nog minder voorstelle­n dan bij de rode maan. Het is veeleer wit, maar als u vergelijkt met de sterren is het net een tikje roder. Wie weet waar te kijken, of vanavond een volkssterr­enwacht bezoekt, kan ook het ruimtestat­ion ISS zien overvliege­n.

Bloedmaan

Hoe rood de maan precies zal zijn, van koper over baksteen en roest tot bruin of zelfs donkergrij­s, hangt af van hoeveel wolken en stof er op dat moment in de aardse lucht hangen, en dat is elke keer anders. Als u het een ‘bloedmaan’ wilt noemen, houden we u niet tegen. Bloedmooi is het zeker.

Maar als u die bloedmaan wilt koppelen aan rampen en apocalypti­sche voorspelli­ngen – ‘de zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en ontzagwekk­ende dag van de Heere komt’ – spreken de statistiek­en u voorlopig tegen. U kunt misschien beter een voorbeeld nemen aan de Oude Grieken, die uit de ronde vorm van de rand van de aardschadu­w nuchter afleidden dat de aarde een bol moet zijn.

Anders dan bij een zonsverdui­stering kunt u rustig met het blote oog of een verrekijke­r kijken

 ?? © rr ?? De maan op 28 september 2015, enkel verlicht door zonsonderg­angen op aarde.
© rr De maan op 28 september 2015, enkel verlicht door zonsonderg­angen op aarde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium