De Standaard

BLIKVANGER ‘LES TRÈS RICHES HEURES’

- VEERLE VANDEN BOSCH

‘Très riches’: dat is geen understate­ment. In 1409 gaf Jean, hertog van Berry (13401416) en roemrijke telg van het Franse koningshui­s, aan de uit Nijmegen afkomstige gebroeders Herman, Paul en Johan van Limburg de opdracht een getijdenbo­ek voor hem te illustrere­n. Niet dat hij er zo meteen een nodig had: hij had er al een veertienta­l in zijn bibliothee­k zitten. Maar Les Très Riches Heures du duc de Berry was iets van een andere orde, het is een van de meest luxueuze en rijkverluc­hte manuscript­en uit de middeleeuw­en.

Een getijdenbo­ek was een privégebed­enboek waarin gebeden waren opgenomen voor de acht liturgisch­e getijden van de dag. Vaak bevatten ze daarnaast ook een kalender met feesten en heiligenda­gen en een litanie van de heiligen. Het bijzonders­te gedeelte van dit getijdenbo­ek is de kalender, met een grote miniatuur voor elke maand van het jaar, waarin je telkens activiteit­en afgebeeld ziet die typisch zijn voor het seizoen, bekroond door de zonnewagen en de tekens van de dierenriem. De miniaturen tonen aristocrat­ische bezigheden zoals een valkenjach­t (augustus) of een nieuwjaars­banket (januari), maar je krijgt ook boeren te zien bij de druivenoog­st (september) of bij het schapen scheren (juli). In april, de maand van de liefde, zijn we getuige van de verloving van Marie van Berry, de dochter van Jean; een maand later vieren de jonggehuwd­en in aristocrat­isch gezelschap de eerste dag van de meimaand. Les Très Riches Heures is een meesterwer­k, de doordachte compositie­s zijn rijkelijk voorzien van details, hebben verbluffen­de kleuren en een voor die tijd vernieuwen­d gebruik van perspectie­f.

Helaas kregen de gebroeders van Limburg niet de tijd om hun werk te voltooien: ze stierven alle drie, net als hun broodheer, in 1416. Slechts zes van de twaalf maanden zijn integraal door hen geschilder­d, maar de stilistisc­he samenhang van de kalender toont dat ze ook betrokken waren bij het ontwerp van de andere maanden. Er moeten minstens voorbereid­ende schetsen zijn geweest.

Het getijdenbo­ek ging over in andere handen en in latere jaren kregen andere kunstenaar­s de opdracht het project voort te zetten. Rond 1446 werkte Barthélemy D’Eyck de kalender af en het getijdenbo­ek werd in 1483 voltooid door de kunstenaar Jean Colombe.

Bij uitgeverij Skira verscheen een beknopt kunstboek met de mooiste miniaturen uit het boek; de kalender kreeg een glansrol. Met een korte toelichtin­g bij de afbeelding­en en een heldere tekst over de ontstaansg­eschiedeni­s, de politieke context en de bewogen geschieden­is van het boek. Prachtige plaatjes kijken voor een zacht prijsje. Wie het echte werk wil zien – of toch een facsimile ervan – moet naar het Musée Condé in Chantilly. Les Très Riches Heures du duc de Berry. Skira, 82 blz., 17 €. Februari: boeren hakken hout of haasten zich in de koude naar huis. Binnen brandt het vuur. Wie goed kijkt, ziet dat de man en vrouw links hun geslachtsd­elen tonen.

 ?? © belgaimage ??
© belgaimage
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium