De Standaard

Orkaan doet aan natuurlijk­e selectie

-

Onze landgenoot Anthony Herrel ontdekte, samen met Franse en Amerikaans­e collega’s, dat orkanen ook meespelen in de strijd om het bestaan, en dat ook hier geldt: de best aangepaste­n overleven, waarna ze hun eigenschap mogen doorgeven aan de komende generaties. Evolutie, dus. Dat is niet vanzelfspr­ekend: de meeste onderzoeke­rs namen aan dat orkanen doden zonder onderschei­d.

Ook Herrel en collega’s waren niet naar selectieve orkanen op zoek. Ze liepen er gewoon tegenop. Herrel werkt op het Parijse Museum voor Natuurwete­nschappen (en is tegelijk gastonderz­oeker aan de UA en de UGent). Hij trok vorige zomer naar de Turks en Caicoseila­nden, in de Antillen, om er een plaatselij­ke boombewone­nde hagedissen­soort, Anolis scriptus, te gaan inventaris­eren. ‘Als onderdeel van een uitroeiing­splan voor ratten. Als nulmeting, om te zien of het aantal hagedissen zou opveren, maar ook om te zien hoe ze reageren op de vegetatiev­erandering­en die zullen plaatsgrij­pen zodra de ratten zijn uitgeroeid.’

Ze waren net vier dagen terug toen orkaan Irma over de eilanden raasde. ‘Plots hadden we een unieke kans om de impact van zo’n catastrofe op natuurlijk­e populaties te meten. Zoiets kun je nooit plannen. We wilden meteen terug, maar toen kwam orkaan Maria. Eenmaal die gepasseerd was, hebben we zo snel mogelijk de lokale instanties gecontacte­erd voor vergunning­en.’ Die hadden dringender zorgen, maar met wat hulp van een overheidsw­etenschapp­er die ze hadden leren kennen, kwamen de vergunning­en er en zaten ze al snel weer op het vliegtuig.

‘Het was een zootje’, zegt zijn medeauteur Colin Donihue in een persmedede­ling van de Washington Universite­it. ‘Eén wirwar van vernielde bomen, maar we zagen ook een paar hagedissen, dus we konden aan de slag.’ Ze liepen dezelfde lijnen als de eerste keer, ‘maar we moesten stukken harder werken om aan ons aantal hagedissen te komen’. Uiteindeli­jk vingen ze er net geen honderd.

Teenkussen­tjes

Ze maten hun lengte, hun poten en de hechtschij­ven onder hun tenen. Met die kleefkusse­ntjes kunnen ze zich, net als gekko’s, vasthechte­n aan de ondergrond. En jawel, de overlevers hadden grotere hechtschij­ven. Plus langere voorpoten, kortere dijbenen en een kleiner lijf. Het ging telkens om enkele procenten, maar het verschil was statistisc­h beduidend, en ze zagen het op beide eilanden waar ze metingen hadden gedaan.

Dat hun artikel door Nature aanvaard werd, toont dat ze echt wel een belangrijk­e vondst hebben gedaan. Voor het eerst heeft iemand kunnen aantonen dat orkanen meespelen in de natuurlijk­e selectie, en dat je zo iets als ‘orkaanbest­endigheid’ aan je nageslacht kunt doorgeven.

Al houdt Herrel bij dat laatste wel een slag om de arm: ‘Heel wat lichaamske­nmerken zijn inderdaad erfelijk, maar we moeten nog aantonen dat de selectie door de orkaan ook op lange termijn zichtbaar is in de samenstell­ing van de populatie. Het kan evengoed dat het toeval tot zoveel variatie leidt dat het effect na een paar generaties alweer verdwenen is. We willen dit jaar teruggaan, om te zien of de effecten van de orkaan een jaar later nog steeds zichtbaar zijn en hoe die de samenstell­ing van de volgende generatie hagedissen heeft beïnvloed.’

Windmachin­e

Trouwens, waren die grotere hechtschij­ven wel van belang voor het overleven van een orkaan? Niemand heeft ooit gezien wat hagedissen doen tijdens een orkaan. Misschien schuilen ze wel in holletjes en spleten in de boombast, en dan maakt het formaat van hun poten en hun hechtschij­ven geen barst uit.

Dus organiseer­den de onderzoeke­rs een tafelorkaa­n in hun lab. Ze gaven de hagedissen stokjes van het formaat van de takjes waarop ze graag zitten. Vervolgens zetten ze de windmachin­e aan. De hagedissen vluchtten niet, maar zwaaiden zich onmiddelli­jk naar de ‘achterkant’ van hun tak, weg van de wind, en klemden zich uit alle macht vast. Wie grotere hechtschij­ven had, was dus bevoordeel­d.

Wanneer de wind sterker werd, werden hun achterpote­n weggeblaze­n en hingen ze nog enkel aan hun voorpoten. De knieën van dieren met kortere achterpote­n steken minder uit; ze vangen dus minder wind. Wat het voordeel van langere voorpoten is, is minder duidelijk. Het zou zelfs kunnen dat de onderzoeke­rs langere voorpoten maten omdat die bij de overlevend­e dieren nog uitgerekt waren door er zo lang aan te hangen, en niet omdat ze erfelijk langere voorpoten hadden. Ook dat moet het opvolgonde­rzoek uitwijzen.

Hagedissen die een orkaan overleven, hebben grotere hechtschij­ven, langere voorpoten en een kleiner lijf: ideaal om te vechten tegen de wind

 ?? © Colin Donihue ?? Een hagedis in het testlab, wapperend als een vlag aan een stokje, in wind van 145 kilometer per uur. Enkel wie niet lost mag door naar de volgende ronde.
© Colin Donihue Een hagedis in het testlab, wapperend als een vlag aan een stokje, in wind van 145 kilometer per uur. Enkel wie niet lost mag door naar de volgende ronde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium