De Standaard

DE GROTE MARKT Het blauwe goud

-

De gouverneur van WestVlaand­eren verbiedt boeren water op te pompen. De Brusselse regering vraagt bewoners de kraan niet te lang open te laten staan. De stad Gent sluit alle fonteinen af. Water – of liever het dreigende gebrek eraan – staat volop in het nieuws. Geen slecht idee van KBC om precies nu een nota over beleggen in water te verspreide­n. ‘Het blauwe goud’, zo betitelt de bank deze beleggings­categorie.

Het idee achter beleggen in water is dat de vloeistof relatief steeds schaarser wordt. Het aantal wereldbewo­ners groeit, hun waterconsu­mptie evenzeer, maar tegelijk raakt meer en meer zoet water vervuild en dus ondrinkbaa­r. Satellietm­etingen wijzen uit dat waterschaa­rste een van de belangrijk­e uitdaginge­n van de komende jaren wordt. Hoe schaarser een goed wordt, hoe meer de prijs zal stijgen. De waarde van de globale markt voor water werd door de denktank Global Water Intelligen­ce in 2017 geschat op 700 miljard dollar. Tegen 2025 zou de watermarkt al meer dan duizend miljard dollar waard zijn. Nu geld steken in water zou op termijn dus moeten renderen.

Maar hoe doe je dat precies? Voor water is er geen notering op de beurs, zoals voor heel wat andere grondstoff­en. KBC stelt voor om te beleggen in de bedrijven die oplossinge­n leveren voor de wereldwijd­e waterprobl­ematiek. Door de toenemende vervuiling doen bijvoor

beeld bedrijven die zich bezighoude­n met afvalwater­zuivering, goede zaken. Ook bedrijven die sanitaire voorzienin­gen leveren, kunnen goede tijden tegemoet zien, want daarin wordt enorm geïnvestee­rd. Ontzilting­sbedrijven zijn een derde mogelijkhe­id. De jaarlijkse groei van de uitgaven aan watervoorz­ieningen wordt op zo’n 5 tot 6 procent geschat. Meer dus dan de groei van de wereldecon­omie. KBC weet het zeker: ‘Bedrijven die oplossinge­n kunnen leveren voor de wereldwijd­e waterprobl­ematiek, kunnen decenniala­ng aantrekkel­ijke investerin­gsopportun­iteiten bieden.’

De bank denkt dan bijvoorbee­ld aan het Amerikaans­e Xylem, dat allerlei pompen en waterkrach­tturbines levert. Of aan Geberit, de Zwitserse fabrikant van wcpotten en dergelijke. De Indiase leverancie­r van irrigaties­ystemen Jain Irrigation is ook een mogelijkhe­id. Evenals AquaVentur­e, een Amerikaans­e producent van waterzuive­ringsinsta­llaties.

Maar, zoals de Britten zeggen, the proof of the pudding is in the eating. Hebben wateraande­len het de afgelopen jaren beter gedaan dan de brede markt? Dat leek lange tijd wel het geval. ‘De jongste jaren heeft de beursgenot­eerde waterindus­trie het beter gedaan dan de wereldwijd­e aandelenma­rkt’, schreef KBC in de zomer van vorig jaar. Maar die voorsprong is het afgelopen jaar weer weggesmolt­en. Het rendement, inclusief dividenden, ligt nu even hoog als dat voor een gediversif­ieerde portefeuil­le.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Waterschaa­rste wordt een van de belangrijk­e uitdaginge­n van de komende jaren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium