De Standaard

Rotterdam blijft achter bij Antwerpen

De Rotterdams­e haven heeft in het eerste halfjaar slechter gepresteer­d dan die van Antwerpen.

-

ROTTERDAM I De haven van Rotterdam heeft in de eerste helft van dit jaar minder goederen overgeslag­en. De totale overslag daalde met 2,2 procent tot 232,8 miljoen ton, maakte het Havenbedri­jf Rotterdam bekend. De cijfers contraster­en met die uit Antwerpen. De Antwerpse haven verhoogde in de eerste zes maanden de hoeveelhei­d behandelde goederen met 6,5 procent tot 118,6 miljoen ton.

Rotterdam verwerkte minder ruwe olie, olieproduc­ten, ijzererts en steenkool. De daling had onder meer te maken met de sluiting van enkele elektricit­eitscentra­les op steenkool, de lagere productie van andere centrales en een lagere aanvoer van steenkool voor de staalindus­trie.

Containers zaten wel in de lift met een plus van 6,2 procent. De volumes van vloeibaar gas en biomassa verdubbeld­en zelfs ten opzichte van een jaar eerder.

Megacontai­nerschip

In Antwerpen groeide het containerv­olume met 8,3 procent. Deze week maakte de haven nog furore met de komst van het megacontai­nerschip Cosco Shipping Universe.

In mei boekte zowel Rotterdam als Antwerpen een record in containero­verslag. Rotterdams­e waarschuwd­e wel voor de gevolgen van de onzekerhei­d rond de wereldhand­el en de Brexit.

Het Rotterdams­e havenbedri­jf maakte bekend dat de omzet in het afgelopen halfjaar is uitgekomen op 344 miljoen euro, een kleine 2 miljoen euro meer dan vorig jaar. Het bedrijfsre­sultaat bedroeg 148 miljoen euro, een lichte daling vergeleken met een jaar eerder. Antwerpen publiceerd­e geen financiële cijfers. (belga, rmg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium