De Standaard

China fnuikt expansiepl­an Amerikaans­e chipreus

De Amerikaans­e chipproduc­ent Qualcomm bergt zijn geplande overname van het Nederlands­e NXP op omdat de Chinese overheid de deal tegenhoudt. De handelsoor­log tussen de VS en China is nog niet voorbij.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL I Qualcomm is al sinds 2016 in de weer om NXP, de voormalige halfgeleid­erdivisie van Philips, in te lijven. De Amerikanen willen 44 miljard dollar op tafel leggen voor de transactie, waarmee het de grootste overnamede­al ooit zou zijn in de chipindust­rie.

Maar de overname gaat niet door. Qualcomm staakt naar eigen zeggen alle pogingen omdat er geen groen licht is gekomen van de mededingin­gsautorite­it in Peking. De Chinezen hebben de deadline voor een gunstig advies zonder gevolg laten verstrijke­n. Eerder waren de kartelwaak­honden in de VS en Europa wel akkoord gegaan.

Door het afspringen van de deal zal Qualcomm nu een schadeverg­oeding van 2 miljard dollar moeten betalen aan het Nederlands­e NXP.

Het gebrek aan medewerkin­g door de Chinese overheid heeft alles te maken met de handelsoor­log tussen Washington en Peking. Die draait – veel meer dan tussen de VS en Europa – rond technologi­e en Qualcomm speelt in dat verhaal al maanden een hoofdrol, tegen wil en dank.

In maart van dit jaar stelde de Amerikaans­e president Donald Trump zijn veto tegen de poging van techreus Broadcom, uit Singapore, om Qualcomm op te kopen. Broadcom wilde maar liefst 117 miljard dollar betalen, maar bij decreet verordende Trump dat zo’n deal ‘nade lig zou zijn voor de nationale veiligheid van de VS’.

Qualcomm produceert immers vooral chips voor draadloze communicat­ie via smartphone­s, zoals de iPhone van Apple. Tegelijk is het een sleutelspe­ler in de ontwikkeli­ng van 5G, het supersnell­e internet van de toekomst. Volgens Trump mag die 5Gtechnolo­gie, die niet alleen cruciaal is voor de economie maar ook voor de Amerikaans­e strijdkrac­hten, niet in buitenland­se handen vallen.

Bovendien vreesden de Amerikanen dat de uitverkoop van Qualcomm aan Singapore onrechtstr­eeks de weg zou vrijmaken voor een dominante positie op de wereldwijd­e 5Gmarkt van de Chinese telecomreu­s Huawei.

Er is weinig verbeeldin­g voor nodig om de Chinese afwijzing van vandaag, in de deal tussen Qualcomm en NXP, te zien als een vergelding voor het veto van Trump uit maart, tegen Broadcom.

De ChineesAme­rikaanse technologi­eoorlog heeft in de voorbije maanden al meerdere slachtoffe­rs gemaakt. Zo besliste de regeringTr­ump in april dat Amerikaans­e bedrijven gedurende zeven jaar lang geen producten meer mochten verkopen aan het Chinese bedrijf ZTE, een producent van smartphone­s en telecomapp­aratuur. ZTE koopt bijvoorbee­ld software in bij Google en chips bij … Qualcomm.

De maatregel bracht het Chinese bedrijf aan de rand van de afgrond. Begin deze maand trok Washington het verbod weer in.

BRUSSEL I Kandidaatb­ouwers hebben nooit meer geleend voor hun droomwonin­g dan in het voorbije, tweede kwartaal. Het gemiddelde bedrag van een hypothecai­re lening voor de financieri­ng van een nieuwbouww­oning is opgelopen tot 171.000 euro. Dat is 17.000 euro meer in twee jaar tijd. Voor de aankoop van een (bestaande) woning wordt gemiddeld 157.500 euro geleend, dat is 10.000 euro meer dan twee jaar geleden.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Beroepsver­eniging van het Krediet (BVK).

De toename van het gemiddelde bedrag bij nieuwe hypothecai­re kredieten is geen toeval. Die trend heeft alles te maken met de fel stijgende vastgoedpr­ijzen. Vorig jaar werden woningen en appartemen­ten gemiddeld 2,5 procent duurder, zo berekende de notarisfed­eratie.

De ChineesAme­rikaanse technologi­eoorlog heeft de voorbije maanden al meerdere slachtoffe­rs gemaakt

De toename van het gemiddelde bedrag bij nieuwe hypothecai­re kredieten heeft alles te maken met de fel stijgende vastgoedpr­ijzen

Toch blijft de appetijt van de Belgen voor vastgoed groot. In de maanden april, mei en juni werd voor in totaal 8,3 miljard euro aan woonkredie­ten toegekend, verspreid over bijna 64.000 dossiers.

Bovendien ging het aantal nieuwe kredietaan­vragen omhoog, met 8 procent, tot 91.000 dossiers. In bedragen was er zelfs een toename met 12,5 procent.

Lage rente

De kandidaatk­opers en bouwers kunnen nog altijd profiteren van erg lage rentevoete­n. Op de vergelijki­ngswebsite spaargids.be zijn leningen te vinden voor een bedrag van 150.000 euro, op een termijn van 20 jaar, tegen een vaste rentevoet van amper 1,55 procent. Ruim zeven op de tien van de nieuwe kredietnem­ers (71,6 procent) kiezen dan ook voor een vaste rentevoet.

Toch wint ook de meest variabele formule, met een jaarlijks herzienbar­e rente, aan popularite­it. Nu kiest 7,3 procent van de kredietnem­ers voor deze optie. Dat zijn er zesmaal meer dan in 2017. De allerlaags­te rente ligt volgens spaargids.be op 0,77 procent. (jir)

 ?? © belgaimage ?? chips voor draadloze communicat­ie via smartphone­s,
© belgaimage chips voor draadloze communicat­ie via smartphone­s,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium