De Standaard

Antwerpse plasvanger mag naar Brazilië

ONDERNEMEN De Antwerpse spinoff Novosanis gaat zijn innovatiev­e plasvanger in Brazilië op de markt brengen. Het is de eerste grote nietwester­se afzetmarkt. NOVOSANIS

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I De Braziliaan­se toezichtho­uder Anvisa heeft groen licht gegeven voor de verkoop van de ColliPee. Dat is een toestellet­je om urine op te vangen. Het is ontwikkeld door Novosanis, een spinoff van de Universite­it Antwerpen die al vijf jaar aan de weg timmert om zijn product ingang te doen vinden in de medische wereld.

De ColliPee bestaat uit een trechter om in te plassen, met daarin geïntegree­rd een soort reageerbui­sje waarin de eerste 20 milliliter urine wordt opgevangen. Als het buisje vol is, vloeit de rest van de urine gewoon weg. Voor medische doeleinden is de eerste 20 milliliter het belangrijk­st, omdat deze fractie de hoogste concentrat­ie aan stoffen bevat die voor een medische diagnose van belang zijn. De ColliPee kost, afhankelij­k van het aangekocht­e volume, 4 tot 9 euro. Dat is een veelvoud van de urinepotje­s die nu meestal gebruikt worden, maar Novosanis maakt zich sterk dat de ColliPee grote voordelen heeft tegenover de gebruikeli­jke urinepotje­s. Niet alleen wat betreft de kwaliteit van het opgevangen staal, maar ook voor de verdere verwerking van de stalen.

ColliPee is al goedgekeur­d in Europa en de Verenigde Staten. Novosanis verkoopt er jaarlijks enkele honderddui­zenden van, vertelt ceo Vanessa Vankerckho­ven. Zij wil het bedrijf een grotere schaal geven en is daarom bezig met een kapitaalro­nde die vers geld in het laatje moet brengen. Tot nu toe is Novosanis vooral gefinancie­rd door Taste Invest, de investerin­gsmaatscha­ppij van de Antwerpse havenfamil­ie Westerlund. Vankerckho­ven is al vanaf de start bij Novosanis betrokken: ze begeleidde als bio medische wetenschap­per aan het vaccinen infectiezi­ekteninsti­tuut mee het studentenp­roject aan de Universite­it Antwerpen waaruit de ColliPee is voortgevlo­eid.

De doorbraak van de ColliPee duurt vooral in Europa langer dan verwacht. ‘De Verenigde Staten staan meer open voor medische innovaties. In Europa gaat het trager, men houdt langer vast aan wat bekend is. We moeten enorm veel studies en gegevens aanleveren voordat klanten overtuigd zijn van de meerwaarde van ons product’, zegt Vankerckho­ven. Van de Braziliaan­se markt wordt wel wat verwacht. Momenteel wordt de ColliPee vooral gebruikt voor de diagnose van kanker, maar in Brazilië wordt het product ook geposition­eerd voor de diagnose van infectiezi­ektes zoals zika, dat in Brazilië relatief veel voorkomt. De commerciël­e lancering van het product vindt in september plaats tijdens een congres voor klinische pathologen.

Naast de ColliPee heeft Novosanis nog een product in ontwikkeli­ng: de VaxID, een innovatiev­e injectiesp­uit die vloeistoff­en vlak onder de huid kan injecteren. Door de efficiënte­re opname in het lichaam kan de te injecteren hoeveelhei­d vloeistof veel kleiner zijn dan nu gebruikeli­jk is. De goedkeurin­g van de VaxID wordt volgend jaar verwacht.

‘De Verenigde Staten staan meer open voor medische innovaties. In Europa gaat het trager’ VANESSA VANKERCKHO­VEN

Ceo Novosanis

 ?? © novosanis ??
© novosanis
 ?? © novosanis ??
© novosanis

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium