De Standaard

Volgende zomer kunt u misschien zwemmen in Vaartkom

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER HANNELORE SMITZ

De droom van een Leuven Bad is minder veraf dan gedacht. Als alles meezit, kunt u al in augustus van volgend jaar zwemmen in de Vaartkom. ‘We hebben een haalbaarhe­idsstudie gedaan, en die blijkt positief ’, zegt schepen Mohamed Ridouani (SP.A).

LEUVEN I Wat ruim twee jaar geleden begon als een idee van Onkruid vzw dat meteen bijval kreeg van schepen Ridouani, lijkt nu echt concreet te worden. Na een eerste principiël­e goedkeurin­g van Waterwegen en Zeekanaal — de beheerder van de Vaartkom — en de uitwerking van een concept, is de voorbije maanden onderzocht of een zwemkom aan het Victor Broosplein voor Opek een haalbare kaart was. ‘En dat blijkt zo te zijn’, zegt Ridouani. ‘Het water in de Vaart zelf is niet proper genoeg om in te zwemmen. Maar met een kuip met zwemwater, is het wél haalbaar.’

Ook kinderbad

Daarom zal er een kuip van zo’n 25 bij 25 meter in de Vaartkom worden gelegd. Er komt ook een kinderbad. Tegelijk garandeert men via een koppeling met de Dijle wel dat er water in de Vaartkom blijft stromen.

‘We zijn momenteel een omge vingsplan aan het opmaken, waarin we concreet bekijken hoe we Leuven Bad kunnen inrichten en uitbaten. Op basis daarvan kan er vanaf het najaar opdracht tot uitvoering worden gegeven’, zegt Ridouani. Als alles vlot verloopt, kan Leuven Bad er volgens Ridouani al tegen augustus 2019 zijn. Maar dat is het ideale scenario. In de haalbaarhe­idsstudie werd eerder uitgegaan van het einde van de werken tegen maart 2020. Het budget voor het zwembad — zo’n 3 miljoen euro — is wel al ingeschrev­en in de meerjarenb­egro ting.

Bovendien is er budget vrijgemaak­t voor de heraanleg van de hele omgeving. Want de buurt van Leuven Bad zou ook autoluw worden, zodra de bruggen over de Vaartkom zijn geopend voor autoverkee­r. De noordoever van de Vaartkom wordt dan heraangele­gd met veel groen en bomen. Ook het Victor Broosplein krijgt een definitiev­e, autovrije heraanleg, in plaats van de tijdelijke invulling die er nu is. Om Leuven Bad zo goed mogelijk te gebruiken, kijkt men in het omgevings plan ook naar andere functies, zoals een podium op het bad voor optredens, of de mogelijkhe­id van een schaatskom tijdens de wintermaan­den.

Geluidshin­der

Het is nog onduidelij­k of de buurt voor de plannen te vinden zal zijn. Eerder werd er al geklaagd over lawaaihind­er, want geluid galmt er serieus tegen de appartemen­tsblokken. Er was wel al een eerste gesprek met de buurtbewon­ers. ‘We weten ook dat dit project geluidshin­der met zich kan brengen’, geeft Ridouani toe. ‘We gaan daarom ook verder in gesprek met de buurt. Anderzijds zal het lawaai van het verkeer tegen dan veel minder zijn. Ik denk dus dat het wel zal meevallen, zeker omdat we zouden werken met beperkte openingsur­en, en niet het hele jaar door.’

Zowel voor Leuven Bad als de schaatskom zal voor de uitbating worden samengewer­kt met een privépartn­er. Volgens Ridoauni zijn er nu al verschille­nde kandidaten. Er waren ook gesprekken met het nabijgeleg­en Opek, maar die zouden alleen nog gaan over de horeca rond Leuven Bad. Voor het bad zelf, wordt een andere partner gezocht. ‘Gratis kan Leuven Bad niet zijn, maar het moet wel een plek worden voor alle Leuvenaars. We zullen op zoek gaan naar democratis­che prijzen, zeker niet hoger dan wat je nu betaalt om in het Provinciaa­l Domein te zwemmen’, zegt Ridouani.

Eerste reacties

Oppositiep­artij NVA reageert op sociale media positief, maar hoopt tegelijk dat dit project niet uitsluit dat ook nog elders wordt geïnvestee­rd in extra zwemwater dat het hele jaar door beschikbaa­r is. ‘Een vijftig meterbad in KesselLo bijvoorbee­ld,’ laat de partij weten.

Buurtbewon­ers spreken zich nog niet echt uit over het project. Op de sociale media klinken overwegend positieve reacties.

 ?? Zo zou de buurt van de Vaartkom er volgend jaar uit kunnen zien, mèt zwembad. © rr ??
Zo zou de buurt van de Vaartkom er volgend jaar uit kunnen zien, mèt zwembad. © rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium