De Standaard

‘Doping geven of ik ging eraan’

De internatio­nale atletiekfe­deratie (IAAF) beslist vandaag of de schorsing van Rusland gehandhaaf­d blijft. Net gisteren getuigde klokkenlui­der Grigori Rodtsjenko­v in Washington over het Russische dopingprog­ramma.

- HANS JACOBS

BRUSSEL I ‘Toen ik hoofd was van het dopinglab van Moskou, kreeg ik mijn bevelen van de top van de Russische Federatie. President Vladimir Poetin zei dat Rusland tot elke prijs moest winnen. Van de minister van Sport moest ik atleten doping geven. Weigeren was hetzelfde als mijn doodvonnis tekenen.’

Grigori Rodtsjenko was duidelijk tijdens een hoorzittin­g in Washington voor de Amerikaans­e Helsinkico­mmissie van de Organisate­i voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Euroa (OVSE). Of eerder: de neergeschr­even verklaring van Rodtsjenko­v die zijn Amerikaans­e advocaat voorlas. De Russische wetenschap­per, een van de kroongetui­gen achter het ontmaskere­n van het wijdverspr­eide Russische dopingscha­ndaal, leeft ondergedok­en sinds hij naar de States vluchtte, met gevaar voor eigen leven. ‘Ik hoop dat mijn moeilijke beslissing om te fungeren als klokkenlui­der, iets zal veranderen.’

In de VS werd afgelopen juni alvast de Rodchenkov AntiDoping Act in het leven geroepen, zodat dopingfrau­de in internatio­nale competitie­s voor een rechtbank kan worden gebracht of bedrogen atleten of sponsors makkelijke­r via een rechtbank schadeverg­oeding kunnen eisen.

Olympische Spelen

De getuigenis van Rodtsjenko­v handelde over het dopingscha­ndaal dat in 2014 ontplofte. In de aanloop naar de Olympische Spelen van Rio 2016 werd Rusland geschorst, in november 2015. Die algemene boycot over alle sporten heen is inmiddels opgeheven, maar niet in de atletiek. De internatio­nale atletiekfe­deratie volgde het Internatio­naal Olympisch Comité niet maar bleef na de boycot Werknemers in het dopinglab in Moskou in 2016. Volgens klokkenlui­der Rodtsjenko­v (foto hieronder) werkte het lab mee aan fraude. handhaven, omdat het land volgens de IAAF niet genoeg inspanning­en deed om doping te bannen.

Vandaag beslist de IAAF in Buenos Aires of atletiekla­nd Rusland geschorst blijft. Er wordt verwacht dat Rusland nog altijd niet voldoet aan de voorwaarde­n om opnieuw te worden toegelaten.

Dat wil niet zeggen dat er binnenkort geen Russen mogen meedoen aan bijvoorbee­ld het EK atletiek in Berlijn. Zoals op het WK atletiek in Londen van 2017 mogen individuel­e atleten die hebben kunnen bewijzen dat ze niet in het Russische dopingsyst­eem zaten, meedoen onder de vlag van de ‘Geautorise­erde Neutrale Atleten’. Van de bijna tweehonder­d aanvragen tot nog toe om aan te treden onder die neutrale vlag, hebben 58 Russische atleten een gunstig antwoord gekregen.

 ?? © ap ??
© ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium