De Standaard

Thomas verwacht regen van aanvallen

-

PAU I Geen overmoed bij Sky. De halve wereld heeft Geraint Thomas al uitgeroepe­n tot nieuwe Tourwinnaa­r, maar Thomas en zijn ploeg blijven voorzichti­g. Reden: de monsterlij­k zware bergrit die het peloton vandaag wacht.

Twee colletjes van vierde categorie in de aanloop, dan de Col d’Aspin (eerste categorie), Tourmalet (buiten categorie), de Col des Borderès (tweede categorie) om te eindigen bij de Aubisque (buiten categorie) en een twintig kilometer lange afdaling naar Larun. Dat tussendoor ook nog de Soulor wordt beklommen, valt niet eens op – omdat de Tourdirect­ie het zelf welletjes vond zijn, daar zijn zelfs geen bergpunten te verdienen. Veel zwaarder kan je het in de Pyreneeën niet maken.

Begrijpeli­jk dus dat Geraint Thomas enige voorzichti­gheid inbouwt. ‘Ik verwacht het ergste en hoop op het beste’, klonk het. ‘Maar ik ben er zeker van dat er aanvallen gaan komen. Misschien wel van bij de start, mogelijk op de Tourmalet en zeker op de laatste klim. Sommige jongens gaan elke kans grijpen om tijd terug te pakken.’

Tijdrit spookt al rond

Een groot voordeel voor Thomas is dat hij maar één renner in de gaten moet houden: Tom Dumoulin. En zelfs die volgt al op net geen twee minuten. Kan hij bij hem blijven, dan is Thomas zeker van een min of meer veilige marge voor de tijdrit zaterdag. ‘Die tijdrit gaat tijdens die laatste bergrit sowieso door de hoofden van de aanvallers spoken’, weet Thomas. ‘De drie minuten die je in de bergen met een grote aanval kan pakken, kan je zaterdag zo weer kwijt spelen.’

Hemzelf en Sky staat maar één ding te doen: de wedstrijd controlere­n. En als het toch dreigt mis te gaan, heeft Thomas nog een extra troef die hij kan uitspelen. Chris Froome heeft zijn eigen ambities opgeborgen. ‘Maar zoveel verandert dat niet’, besloot Thomas. ‘Ik hoop dat we met Sky numeriek opnieuw de betere zijn, dat ook Froomey gewoon moet volgen en dat hij niet te veel moet doen voor mij. Maar dat ik Froomey ter beschikkin­g heb, is natuurlijk fenomenaal.’ (wvo)

 ?? © pn ??
© pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium