De Standaard

Arbeidsdea­l maakt mensenarme­r

Is niet te spreken over de arbeidsdea­l. Lagere uitkeringe­n helpen niet om meer mensen aan het werk te krijgen, ze duwen meer mensen in armoede.

-

‘Als werklozen merken dat ze de rekeningen niet langer kunnen betalen, zullen ze harder hun best doen.’ Dat zei Zuhal Demir (NVA) in 2015. ‘Het enige wat de meesten nodig hebben, is een wekker’, voegde ondernemer Rudi De Kerpel er deze week aan toe op Twitter. Pijnlijk, maar nog pijnlijker is dat dit soort toogpraat nu regeringsb­eleid wordt, met de beslissing om de degressivi­teit van de werklooshe­idsuitkeri­ng te versterken.

Die beslissing is gebaseerd op twee principes, die beide volledig van de pot gerukt zijn. Het eerste is dat er genoeg werk is voor iedereen. Econoom Stijn Baert (UGent) schreef in deze krant: we hebben ‘veel vacatures en (relatief) weinig werklozen’ (DS 25 juli). Zelfs in Vlaanderen klopt dat niet. Er waren eind juni 52.302 openstaand­e vacatures rechtstree­ks aan de VDAB gemeld, voor 184.191 nietwerken­de werkzoeken­den. Zelfs als je alle vacatures kan invullen – bijna onmogelijk – zijn er nog meer dan 132.000 werkzoeken­den. Er zijn dus te weinig, niet te veel vacatures.

Zeker voor oudere werkzoeken­den is dat het geval. Het aantal werkzoeken­de 50plussers verviervou­digde van 12.430 in mei 2001 naar 58.003 in mei 2018. Baert ontdekte in eigen onderzoek al het bestaan van leeftijdsd­iscriminat­ie. Het alternatie­f voor het stelsel van werklooshe­id met bedrijfsto­eslag (SWT) is niet méér tewerkstel­ling, wel een verarming van oudere werknemers. Een dubbele straf, na de confrontat­ie met een pijnlijk ontslag.

Het tweede principe: we moeten werklozen ‘voldoende prikkelen om meer vacatures te overwegen’, om Stijn Baert te citeren. Alsof dat nu niet gebeurt. In 2016 behoorde 49,1 procent van de werklozen tot de groep met een armoederis­ico, voor werkenden was dat slechts 5 procent. Denken dat werklooshe­id een comfortabe­le hangmat is, getuigt van een gigantisch­e ivorentore­nmentalite­it.

De riedel dat we werklozen financieel moeten prikkelen, is bovendien gebaseerd op het dogma van de homo economicus, niet op gedegen onderzoek. Integendee­l, er is net heel wat onderzoek dat tegenspree­kt dat genereuze uitkeringe­n leiden tot meer werklooshe­id.

Ook in België spreken onderzoeke­rs dat economisch­e dogma tegen. Ides Nicaise (KU Leuven) stelt dat ‘lagere uitkeringe­n niet meer men sen aan het werk [zetten] – vooral niet bij de meest kansarme werkzoeken­den. (…) Dat komt omdat de financiële druk hen wel harder doet zoeken, maar hen niet meer kansen biedt.’

Bea Cantillon (Uantwerpen) zei vorig jaar al: ‘Een werkloze ligt vandaag echt niet meer in de hangmat. Die wordt eruit geschopt.’

Elke expert sociale zekerheid stelt dat lagere uitkeringe­n niet helpen

om meer mensen aan het werk te krijgen en wél meer mensen in armoede duwen. Maar raad eens wat de regeringMi­chel doet?

Het ergste is dat ze speelt met de levens van mensen. De negatieve effecten van werklooshe­id op de (mentale) gezondheid zijn groot en zijn al lang bekend. Genereuze uitkeringe­n kunnen die gezondheid­seffecten deels tenietdoen, en volgens sommige studies zelfs het aantal zelfdoding­en – het gevolg van meer werklooshe­id – vermindere­n.

De regering neemt dus grote risico’s, en dat allemaal om in 2019 12.500 jobs extra in te vullen, als haar prognose al zou kloppen. 12.500 jobs, terwijl er meer dan 460.000 nietwerken­de werkzoeken­den in België zijn.

De riedel dat we werklozen financieel moeten prikkelen, is gebaseerd op het dogma van de homo economicus, niet op onderzoek

Het kan ook anders

Wat is dan het alternatie­f?

1. Aangezien er onvoldoend­e jobs zijn voor elke werkzoeken­de, moeten we alle uitkeringe­n verhogen tot boven de armoedegre­ns, en moeten we ze minder voorwaarde­lijk en minder degressief maken. Uitkeringe­n boven de armoededre­mpel staan trouwens in het regeerakko­ord.

2. Om werklooshe­id te bestrijden, kun je denken aan vormen van arbeidsduu­rverminder­ing, betere en onmiddelli­jke begeleidin­g van werkzoeken­den door de VDAB en kun je discrimina­tie door werkgevers bestrijden. Een groeipad voor de sociale economie is een veel beter idee dan de schabouwel­ijke gemeenscha­psdienst voor langdurig werklozen. En aangezien de privésecto­r er niet in slaagt om voldoende werkbare jobs voor iedereen aan te bieden, is een jobgaranti­e bij de overheid, door diverse economen in de VS bepleit, het onderzoeke­n waard.

3. Knelpuntbe­roepen zijn vaak niet de meest aantrekkel­ijke beroepen. Volgens de gegevens van de VDAB spelen slechte arbeidsoms­tandighede­n in meer dan twee vijfde van die beroepen een rol. Werkgevers zouden dus ook eens kunnen proberen om een hoger loon en betere arbeidsoms­tandighede­n aan te bieden.

In plaats daarvan zetten zij druk op de regering om werklozen zodanig wanhopig te maken dat ze gelijk welke job zouden aannemen onder gelijk welke voorwaarde­n. Een zoveelste deal in het belang van de werkgevers, met meer miserie voor de zwaksten in onze samenlevin­g tot gevolg. Als het niet zo systematis­ch zou gebeuren, zou je denken dat de ministers in Hertoginne­dal last hadden van een zonneslag.

 ?? © hh ?? Wie? Wetenschap­pelijk medewerker bij denktank Minerva. Wat? De maatregele­n zijn voordelig voor de werkgevers, niet voor de zwaksten in de samenlevin­g. Werkgevers kunnen knelpuntbe­roepen aantrekkel­ijker maken door de arbeidsoms­tandighede­n te verbeteren.
© hh Wie? Wetenschap­pelijk medewerker bij denktank Minerva. Wat? De maatregele­n zijn voordelig voor de werkgevers, niet voor de zwaksten in de samenlevin­g. Werkgevers kunnen knelpuntbe­roepen aantrekkel­ijker maken door de arbeidsoms­tandighede­n te verbeteren.
 ?? SACHA DIERCKX ??
SACHA DIERCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium