De Standaard

Leven op Jupitermaa­n bereikbaar

-

Als er op de Jupitermaa­n Europa leven is, dan zouden we er een centimeter onder haar ijskorst al sporen van moeten kunnen vinden.

We weten al een tijdje dat Europa, een maan van Jupiter, bedekt is met een ijskorst met daaronder een oceaan: omstandigh­eden die gunstig zijn voor het ontstaan van leven. We weten ook dat af en toe water van die oceaan via spleten en scheuren naar buiten lekt, en deels als damppluime­n het heelal in verdwijnt. Wat betekent dat we niet door kilometers ijs moeten boren om een kijkje te nemen in die oceaan. Maar we weten ook dat Europa bestookt wordt door intense straling rond Jupiter, die omhooggeko­men biologisch materiaal al snel zou kapotmaken.

Hamvraag: hoe diep in het ijs reikt die straling? Nasavorser Tom Nordheim en twee collega’s bestudeerd­en hoe elektronen en protonen zich gedragen in het magneetvel­d rond Jupiter. Die blijken vooral in te slaan in de evenaarszo­ne van Europa. Maar dichter bij de polen zijn zones waar het al bij al nog meevalt. Een centimeter ijs zwakt daar de intensitei­t van de straling al voldoende af om nog herkenbare resten van aminozuren te vinden. Aminozuren zijn belangrijk­e bouwstenen van levende wezens. Dat maakt de bouw van een satellietm­etboor haalbaar, zeggen ze in Nature Astronomy.

Al moet je niet hopen om aan het oppervlak levende wezens aan te treffen, vult een commentaar­stuk in het blad aan. Aminozuren kunnen zo’n 75 miljoen gray aan gecumuleer­de straling slikken eer ze kapotgaan. De hardste aardse microbe, Deinococcu­s radioduran­s, sterft al bij vijfduizen­d gray. De sterkste meercellig­e, het wespje Habrobraco­n hebetor, zit daar nog eens de helft onder. En de kakkerlak, die volgens de folklore de laatste overlevend­e van een kernoorlog zal zijn, is nog eens tien keer gevoeliger. (pvd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium