De Standaard

LEIDT HETE ZOMER TOT MEER POLITIEKE MOED?

- INGE GHIJS

Klimatolog­en zijn altijd voorzichti­g om extreme weerfenome­nen zoals zware onweders en overstromi­ngen, de hittegolf van de voorbije dagen of de wekenlange droogte, te koppelen aan de opwarming van de aarde. Maar nu kunnen zelfs zij er niet meer omheen. Het verband tussen de hitte en de klimaatwij­ziging is ook voor hen duidelijk.

Het is beangstige­nd om vast te stellen dat bij politici de sense of urgency nog altijd lijkt te ontbreken. In het federale zomerakkoo­rd wordt met geen woord gerept over een klimaat en energiepac­t. Toegegeven, pas tegen eind dit jaar moeten we onze plannen aan Europa voorleggen, maar dat had de ploeg van Charles Michel niet moeten tegenhoude­n om vroeger beslissing­en te nemen.

De Vlaamse regering pakte wel uit met verschille­nde voorstelle­n. Maar die worden doorgescho­ven naar de volgende regering (de slimme kilometerh­effing) of naar anderen zonder zelf iets bij te dragen (het energiezui­nig maken van woningen, ultralagee­missiezone­s). Van andere voorstelle­n is het onduidelij­k hoe we die zullen realiseren (minder methaanuit­stoot in de landbouw) of ze zijn alweer afgezwakt (de verdwijnin­g van vervuilend­e stookoliek­etels).

Erger nog: de Vlaamse regering stelde haar doelstelli­ng voor windenergi­e naar beneden en die voor biobrandst­of naar boven bij. Het is nu duidelijk waarom België zich in mei verzette tegen de Europese plannen om biobrandst­offen gemaakt van voedsel en palmolie aan banden te leggen. Een onbegrijpe­lijke houding, want wetenschap­pers wijzen er al jaren op dat biodiesel allesbehal­ve CO2neutraa­l is en zelfs schadelijk­er is dan gewone diesel. En dat voedsel als brandstof gebruiken, in het licht van het klimaat en het voedseltek­ort in sommige delen van de wereld, crimineel is.

Op deze manier zullen we er dus niet raken. Het is allang tijd voor drastische­re maatregele­n. En politieke moed om daar veel geld voor vrij te maken. Elke investerin­g in klimaat betaalt zich dubbel en dik terug. Het is onbegrijpe­lijk dat politici zulke halfslacht­ige maatregele­n blijven nemen, hoewel het gaat over de belangrijk­ste uitdaging van deze tijd.

Afwachten of de CO2taks, waarvoor federaal een voorstel op tafel ligt, niet hetzelfde lot beschoren zal zijn als het Vlaamse statiegeld: iedereen is ervoor gewonnen, maar het komt er toch niet. Hopelijk zullen de dames en heren rond de tafel op het beslissend­e moment de droge hete zomer niet vergeten zijn.

De belangrijk­ste uitdaging van deze tijd, en toch raken we niet verder dan halfslacht­ige maatregele­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium