De Standaard

Wie wolken zaait, zal regen oogsten

Het is al weken te droog in Vlaanderen en daarom moeten we spaarzaam zijn met water. Maar waarom maken we zelf geen regen?

- THOMAS BUELENS Een technicus in India installeer­t

BRUSSEL I Een regendans om het water uit de hemel te laten vallen, heeft zijn effect nooit bewezen. Maar dat betekent niet dat de mens het niet kan laten regenen. In 2008 zou China erin geslaagd zijn om regenwolke­n die de openingsce­remonie van de Olympische Spelen in Peking dreigden te vergallen, vroegtijdi­g te laten uitregenen. Dat deden de Chinezen door raketten met zilverjodi­de naar de wolken te schieten.

Dat technisch huzarenstu­kje heet cloud seeding. Door grote hoeveelhed­en kristallen zilverjodi­de in regenwolke­n te lossen met een vliegtuig of een raket, kan je neerslag uitlokken. De waterdrupp­els waaruit een wolk bestaat, condensere­n door zich af te zetten op de zilverjodi­dekristall­en. Daardoor vallen ze sneller als neerslag naar beneden. Al is de wetenschap­pelijke wereld het niet volmondig eens of het effectief werkt, zegt Michiel Van Ginderacht­er, ver bonden aan de vakgroep fysica en sterrenkun­de van de UGent. ‘Het is moeilijk te controlere­n of de wolk door de bezaaiing uitregent, of dat het zonder de ingreep ook geregend zou hebben.’

China is niet het enige land dat proeven met cloud seeding doet. In 2016 hadden 56 landen wolkbezaai­ingsprojec­ten, waaronder de Verenigde Staten, Spanje, Brazilië, Rusland en Australië, stelt de World Meteorolog­ical Organizati­on. Behalve de versnellin­g van het regenproce­s wordt het mechanisme ook ingezet om hagel te bestrijden.

Hulp tegen droogte?

Maar terug naar ons land. De vraag is of cloud seeding onze landbouw (en onze tuin) kan redden. ‘De techniek zou eventueel gebruikt kunnen worden om de droogte te bestrijden, maar dan alleen in gebieden waar het vochtig genoeg is en waar wolken zijn’, zegt Michiel Van Ginderacht­er. ‘Nu is er in ons land geen vocht in de lucht en is het niet mogelijk om het te laten regenen.’

Er is bovendien een meer belangrijk­e reden om niet tussen te komen in het wolkenbele­id. Door het gebruik van zilver jodide is cloud seeding vervuilend en giftig. ‘De zilverjodi­de komt mee naar beneden – zilver is een metaal – en zet zich zo af in de natuur. Echt goed kan dat niet zijn’, zegt Van Ginderacht­er.

Ook niet onbelangri­jk: de bezaaiing van wolken is een peperdure ondernemin­g. De Verenigde Arabische Emiraten, die al sinds de jaren ‘90 aan cloud seeding doen om waterschaa­rste tegen te gaan, besteedden er 558.000 dollar aan in 2015. Ook in India wordt er veel geld voor vrijgemaak­t: liefst 4,5 miljoen dollar in 2015.

Een bezaaide wolk zullen we in ons land dus niet meteen aan de horizon zien. op een vliegtuig.

‘De zilverjodi­de komt mee naar beneden en zet zich zo af in de natuur. Echt goed kan dat niet zijn’

MICHIEL VAN GINDERACHT­ER

Vakgroep fysica en sterrenkun­de UGent

 ??  ??
 ?? © afp ?? raketjes met zilverjodi­de
© afp raketjes met zilverjodi­de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium