De Standaard

Restjes barbecue mogen ook bij gft-afval

Etenresten, vlees en visresten, eieren en kaas mogen vanaf volgend jaar bij het gftafval worden gesorteerd, beslist Ovam.

-

Na de BSEcrisis eind jaren ‘90 weerde een Europese verordenin­g dierlijke bijproduct­en als deel van het groente, fruit en tuinafval. Daarmee wilde Europa vermijden dat er dierlijke resten via het gftcompost weer bij het voedsel van de dieren komt.

Volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (Ovam) wijst nieuw onderzoek van de Vlaamse compostorg­anisatie Vlaco vzw uit dat ‘met de huidige verwerking­smogelijkh­eden in de composteri­ngsen vergisting­sinstallat­ies geen risico’s verbonden zijn aan het verwerken van deze afvalstroo­m. Dit laat toe om de sorteerreg­els sterk te vereenvoud­igen zodat sorteren van gftafval nog makkelijke­r wordt.’

De nieuwe regel betekent concreet dat keukenafva­l en etensreste­n, vlees en visresten, schaaldier­resten, vaste zuivelprod­ucten zoals kaas, eieren, eierschale­n en mest van kleine huisdieren vanaf volgend jaar bij het gftafval mogen. Alleen mossel en oestersche­lpen blijven op de zwarte lijst staan.

Theezakjes en koffiepads

Theezakjes en koffiepads horen volgens Ovam niet langer bij het gft, dit om ‘de verspreidi­ng van plastics in het milieu verder te beperken’. Papieren koffiefilt­ers kunnen wel nog bij het gftafval.

De nieuwe gftregels gaan begin volgend jaar in. Het Ovam past de algemene richtlijne­n aan, de intercommu­nales en de gemeenten moeten de nieuwe regels vervolgens communi ceren en implemente­ren. Woordvoerd­er Jan Verheyen waarschuwt: ‘Dit geldt uiteraard alleen voor de gemeenten waar men gft verzamelt. Niet alle gemeenten werken met zo’n systeem. Vooral in Limburg en WestVlaand­eren halen gemeenten gewoon groenafval op.’

Vandaag zijn Vlamingen al goed voor 268.000 ton gftafval per jaar. Daarvan wordt niet alleen compost van gemaakt, er wordt bij de productie ook energie gewonnen.

Ook in pmdzak mag meer

Begin deze week raakte al bekend dat vanaf volgend jaar ook alle plastic verpakking­en in de pmdzak mogen. Die was tot dusver alleen bestemd voor plastic flessen en flacons, metalen verpakking­en en drankkarto­ns. Straks mogen alle plastic verpakking­en, dus ook yoghurtpot­jes, margarinev­lootjes en plastic folies, in de blauwe pmdzak, die aan huis wordt opgehaald. De invoering gebeurt wel gespreid, in drie golven. Ten laatste tegen 2021 moet voor iedereen de ‘uitgebreid­e’ blauwe zak zijn ingevoerd. (sgy, wer)

Alleen mosselen oestersche­lpen blijven op de zwarte lijst staan

 ?? © fvv ?? Er kan binnenkort nog veel meer in de gftbak.
© fvv Er kan binnenkort nog veel meer in de gftbak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium